Εν αναμονή της παραίτησης του A. Davutoglu

Εν αναμονή της παραίτησης του A. Davutoglu

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu αναμένεται να παραιτηθεί αυτό το μήνα, χάνοντας τη μάχη για την εξουσία με τον Πρόεδρο της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση κορυφής, χωρίς να εκδοθεί ωστόσο επίσημη δήλωση μετά το τέλος της.

Αυτό που προέκυψε είναι ότι το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει συνέδριο για την αλλαγή της ηγεσίας του, στις 22 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να μην είναι υποψήφιος. 

Ο T. Erdogan ηγήθηκε της Τουρκίας ως πρωθυπουργός για περισσότερο από μια δεκαετία και έχει διατηρήσει στενές σχέσεις στην εξουσία, ακόμη και μετά τη μετακίνηση το 2014 στην προεδρία, που παραδοσιακά αποτελεί σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό αξίωμα. Ο εκλεκτός του T. Erdogan ως διάδοχός του, A. Davutoglu,  είχε αγωνιστεί για να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο. Οι ολοένα και πιο συχνές συγκρούσεις μεταξύ των δύο ανδρών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας, σε μια εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες και τις επιθέσεις από ισλαμιστές μαχητές.

«Ο Erdogan συνεχίζει να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της τουρκικής πολιτικής», δήλωσε ο Steven Cook, senior fellow στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για τις μελέτες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Ήθελε ένα εύκαμπτο πρωθυπουργό ενώ ο Davutoglu είχε φιλοδοξίες να είναι αυτόνομος, χωρίς να έχει όμως ισχυρή βάση δύναμης στο κόμμα», πρόσθεσε. 

O A. Davutoglu θα δώσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του AKP την Πέμπτη, ανέφερε το κρατικό Πρακτορείο Anadolu. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Το CNN-Turk επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση του πρωθυπουργού.

Πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο A. Davutoglu είχε πρόθεση να πει στον T. Erdogan ότι θα έπρεπε να σεβαστεί το γραφείο του πρωθυπουργού και να μην εμπλέκεται στις αρμοδιότητές του, αλλιώς θα συγκαλούσε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δείχνει ότι οι δύο άνδρες απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές του.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι στιγμής στην μάχη για την εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον A. Davutoglu η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση περιόρισε τη δυνατότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του T. Erdogan.

Η ρήξη υπήρξε επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται για τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των ευρωπαίων ηγετών. Ο T. Erdogan με δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Ahmet Davutoglu ήταν αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.

«Η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής οδού της Τουρκίας παραμένει συνδεδεμένη με τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu», σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter ο Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και υπέρμαχος της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν φύγει, αλλάζουν όλα», επισήμανε.