Εμβολιασμός εφήβων: Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17

Εμβολιασμός εφήβων: Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αφορά τις ηλικίες 15-17 ετών με την συναίνεση φυσικά των γονέων τους και με εμβόλια τύπoυ mRNA. Ο εμβολιασμός των εφήβων θεωρείται καθοριστικός για την επίτευξη τείχους ανοσίας καθώς όπως τόνισε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου λόγω της υψηλής κινητικότητας, ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι χαρακτηριστικό της ενώ για τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια.

Εξήγησε ότι πιο ευάλωτοι είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί λόγω πεποίθησης ή ελλιπούς ενημέρωσης, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκε ο οργανισμός τους στο εμβολιασμό και τα άτομα κάτω των 18 ετών. 

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας - και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Debate στην Ευρώπη

Το θέμα έχει μέχρι σήμερα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα εμβόλια είναι ασφαλή, έχουν δοκιμαστεί στις επίμαχες ηλικίες και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Σημειωτέον σήμερα το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για παιδιά είναι της Pfizer, το οποίο έχει δοκιμαστεί στις παραπάνω ηλικίες, ωστόσο στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες εταιρείες.

Ήδη, η Moderna έχει καταθέσει στις Αμερικανικές Ρυθμιστικές Αρχές για την έγκριση χορήγησης του εμβολίου σε εφήβους άνω των 12 ετών, ενώ η Novavax ξεκίνησε δοκιμές του εμβολίου της στα παιδιά τον Ιούλιο. 

«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά» ανέφερε προ ημερών ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος, συμπληρώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και αυτό συμβαίνει σπάνια.

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμά τους αρκετά κράτη εντός και εκτός ΕΕ έχουν συμπεριλάβει η πρόκειται να συμπεριλάβουν εμβόλια και για τους εφήβους. Όπως έγινε γνωστό τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα εμβολιάσει παιδιά 12 έως 15 ετών, ενώ η Γαλλία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση.

Στη Γερμανία η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια συνέστησε στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, με την Αυστρία να σχεδιάζει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12 – 15 έως τα τέλη Αυγούστου και τις Εσθονία, Ουγγαρία, 

Η Εσθονία σχεδιάζει να ξεκινήσει εμβολιασμούς εφήβων το φθινόπωρο, με την Ουγγαρία να έχει ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών από τον Μάϊο, όπως και η Ιταλία για παιδιά 12 – 15 ετών. Επίσης, η Λιθουανία ανακοίνωσε έναρξη εμβολιασμών για παιδιών άνω των 12 από τον Ιούνιο

Ακόμα, η Ισπανία σχεδιάζει την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών 12 έως 17 ετών, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και η Ολλανδία θα εμβολιάσει με Pfizer όλα τα παιδιά 12 έως 17 ετών.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών, όπως και η Ελβετία, η  Νορβηγία εξετάζει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19.

Το Σαν Μαρίνο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς για τα παιδιά 12 – 15 ετών.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, το Ντουμπάι προσφέρει το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Στην αμερικανική ήπειρο, το Μεξικό ενέκρινε τον Ιούνιο το εμβόλιο των Pfizer για χρήση σε παιδιά 12 ετών και άνω, όπως η Βραζιλία για άνω των 12 ετών, η Χιλή με το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών, ενώ και ο Καναδάς ενέκρινε από τον Μάϊο την χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Επιπλέον οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον εμβολιασμό νέων και εφήβων στα μέσα Μαΐου.

Στην ασιατική ήπειρο, η Ινδονησία συνέστησε στις 28 Ιουνίου τον εμβολιασμό της ομάδας 12-17 ετών, η  ρυθμιστική αρχή της Νέα Ζηλανδίας ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer για την ομάδα 12-15 ετών, η Κίνα στις 5 Ιουνίου ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Sinovac για τις ηλικίες 3 έως 17 ετών.

Τέλος η Σιγκαπούρη άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου, η Ιαπωνία το Μάΐο ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και οι Φιλιππίνες τον ίδιο μήνα αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου των Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.