Ελπίδες γεννά νέα βρετανική έρευνα- Ηπιότερα τα συμπτώματα της Όμικρον

Ελπίδες γεννά νέα βρετανική έρευνα- Ηπιότερα τα συμπτώματα της Όμικρον

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον είναι ηπιότερη από αυτή του προς στιγμήν επικρατούς στελέχους, Δέλτα. Παρόλα αυτά, σημειώνεται πως η αυξημένη της μεταδοτικότητα μπορεί να την καταστήσει επικίνδυνη, καθώς ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων συνεπάγεται και περισσότερες νοσηλείες.

Συγκεκριμένα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, στην οποία συμβάλλει η σταδιακή επικράτηση της υπερμεταδοτικής Όμικρον, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση στις σοβαρές νοσηλείες.

Την εν λόγω δυσαναλογία αποδεικνύουν τα παρακάτω γραφήματα, στο πρώτο εκ των οποίων απεικονίζεται η έκρηξη των κρουσμάτων, ενώ στο δεύτερο η μικρή αύξηση των νοσηλειών.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται συνολικά πιο ήπια, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ότι δεν είναι απαραίτητα αρκετά ήπια για να αποφευχθούν μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν πριν από τα Χριστούγεννα και είχαν προεπισκόπηση από το London Playbook του POLITICO.

Το UKHSA βρήκε στοιχεία ότι για όσους αρρωστήσουν βαριά με τη μετάλλαξη Όμικορν, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που είναι πιο ήπια, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε σημείο που μεγάλοι αριθμοί θα μπορούσαν να πιέσουν το ΕΣΥ.

Το UKHSA αναμένεται επίσης να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενώ δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID δεν επαρκούν για να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον, μια αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλείας.