Ελληνο-Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ: Στόχος η Ελλάδα να λειτουργήσει ως γέφυρα ΕΕ - Ευρασιατικής Ένωσης

Ελληνο-Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ: Στόχος η Ελλάδα να λειτουργήσει ως γέφυρα ΕΕ - Ευρασιατικής Ένωσης

Να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ένωσης, που έχει το «βλέμμα» της στραμμένο στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα, θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του πρώτου Ελληνο-Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Βασική στόχευση για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης, που αποτελεί μία υπό δημιουργία ενιαία οικονομική περιφερειακή αγορά 182 εκατ. κατοίκων και με συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν άνω των 4 τρισ. δολαρίων.

Η συνεργασία με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κατρούγκαλος, που έχει στην ευθύνη του την πρόοδο των εργασιών του Ελληνο-ρωσικού Συμβουλίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με τις περισσότερες χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης η χώρα μας συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς. Σημείωσε, δε, ότι τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και περνάει σταδιακά σε οικονομική ανάκαμψη, η συνεργασία με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω, «πατώντας» σε νέες βάσεις, που θα δημιουργήσει ο ενιαίος τρόπος λειτουργίας «σε μία περιφερειακή αγορά που ρίχνει τα εμπόδια του εθνικού προστατευτισμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκτός από γεωστρατηγικός κόμβος γίνεται και ενεργειακός και εξέφρασε την ελπίδα ότι στους νέους δρόμους εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο θα μπορέσει να υλοποιηθεί και το ρωσικό σχέδιο για τον Southern Corridor.

«Είμαστε κατά της επιστροφής σε προστατευτισμούς»

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι την τελευταία 15ετία το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος μετατοπίζεται ανατολικά και σημείωσε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρασίας είναι πολύ μεγάλες».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η αφού η χώρα μας κατάφερε να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, «θέλει στη συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, να συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας στρατηγικής συνεργασιών με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρασιατική Ένωση».

«Είμαστε κατά της επιστροφής σε προστατευτισμούς και ως χώρα θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε πολύ στενές σχέσεις, εμπορικές και επενδυτικές, με την Ευρασιατική Ένωση. Βλέπουμε το σημερινό φόρουμ σαν αφετηρία αυτών των νέων σχέσεων» ξεκαθάρισε.

Επισημαίνεται ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι ένας οργανισμός, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και πλαισιώνεται από πέντε χώρες-μέλη, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης»

Ένα ενιαίο χώρο στις μεταφορές, δουλεύει εντατικά προκειμένου να δημιουργήσει η Ευρασιατική Ένωση, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Maksim Sokolov, μιλώντας από το βήμα του πρώτου Ελληνο-Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Τονίζοντας ότι οι μεταφορές πρέπει να γίνονται ανεμπόδιστα και ελεύθερα, από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, ο ίδιος υποστήριξε ότι την τρέχουσα περίοδο μελετάται ο οδικός χάρτης, που από το 2020 θα άρει όλα τα εμπόδια στις οδικές μεταφορές ενώ έχει υπογραφεί ο χάρτης για τον "κοινό Ευρασιατικό ουρανό". Παράλληλα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, διαμορφώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σιδηροδρόμων, καταρτίζεται ενιαίο τιμολόγιο και κοινός τρόπος προσέγγισης με τρίτες χώρες.

Χαιρετίζοντας το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», που όπως επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών βρίσκεται στο πνεύμα του «Φωτεινού Δρόμου» του Καζακστάν και του «Δρόμου της Στέπας» της Μογγολίας, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να είναι η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης γιατί όλοι οι δρόμοι των μεταφορών περνάνε από αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την επιθυμία για συνεργασία με την Ελλάδα σε επενδυτικά projects στις μεταφορές και «όχι μόνο», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική βιομηχανία»

Με θετικό ρυθμό 7%, αναμένεται να τρέξει φέτος η ελληνική βιομηχανία, με το συνολικό ΑΕΠ για τη χώρα μας για το 2017 να αναμένεται στο +2%, όπως επισήμανε από το βήμα του Φόρουμ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης. Οπως ο ίδιος σημείωσε «από το 2016 η ελληνική βιομηχανία δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης και το 2016 εμφάνισε θετική μεταβολή της τάξης του 2%». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει σαν στόχο, «αν και όχι επίσημα διακηρυγμένο», η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να ανεβεί στο 13,5%, ενώ γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς, προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Κατά τον ίδιο, οι κλάδοι που βρίσκονται υπό παρέμβασης είναι οι εξής: φαρμάκου, τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας και δομικών υλικών, όπως και όσοι αφορούν σε καινοτομία που ήδη ανακάμπτουν. Σημείωσε δε ότι ενώ «προοπτικές κρυφές έχει και ο προβληματικός κλάδος της ναυπηγικής βιομηχανίας». Υπογραμμίζοντας δε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ο κ. Ζαφείρης γνωστοποίησε ότι περί τα 1.000 εργοστάσια είναι ανενεργά και μπορούν με σχετικά μικρές επενδύσεις να γεννηθούν και πάλι.

Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων στη Μόσχα

 

Στην επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων στη Μόσχα, στην επόμενη συνεδρίαση του Ελληνο- Ρωσικού Συμβουλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού μεταφορέα Novotrans και εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ρωσίας (RSPP), Κοnstantin Goncharov. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηαχνιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα συνεργασία βορειοελλαδικών επιχειρήσεων με εταιρείες των χωρών - μελών της Ευρασιατικής Ένωσης και εξέφρασε την προθυμία και ετοιμότητα των Ελλήνων "για συνεργασίες κάθε είδους σε όλους ανεξαιρέτως τους βιομηχανικούς κλάδους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ