Ελληνικός Χρυσός: Πώς η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας γίνεται πρότυπο βιωσιμότητας

Ελληνικός Χρυσός: Πώς η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας γίνεται πρότυπο βιωσιμότητας

Στο νέο επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τα λεγόμενα big projects, είναι η εφαρμογή των προϋποθέσεων της βιωσιμότητας. Το ζητούμενο πλέον για τις μεγάλες επενδύσεις που επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης δεν είναι μόνο τα κεφάλαια, αλλά και η εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδιασμών με πολυπαραμετρικά οφέλη. Ένα τέτοιο παράδειγμα διαμορφώνει και η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική: με άμεσα οφέλη για την εθνική οικονομία, μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο και δημιουργία χιλιάδων θέσεων ποιοτικής απασχόλησης. Η οποία ταυτόχρονα καταδεικνύει την προσήλωση του επενδυτή σε ένα ευρύτερο πλάνο με εμβληματικές επενδύσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ειδική μέριμνα για την ευρύτερη περιοχή των δραστηριοτήτων της. Αναδεικνύεται έτσι σε μια επένδυση-πρότυπο μέσω της οποίας η χώρα θα καταστεί η κορυφαία παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, αλλά και θα επανέλθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Όχι μόνο για την καθεαυτή δραστηριότητα, αλλά και για τον τρόπο υλοποίησής της.

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η εταιρεία, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ανάπτυξη του στρατηγικού της πλάνου και είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο.

Το πρώτο βήμα, για την η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, ήταν η επιτυχής έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. δολαρίων με σημαντική κάλυψη και ανταγωνιστικό επιτόκιο. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την αποπληρωμή παλαιότερου ομολόγου (234 εκατ. δολ.), ενώ ήδη προσφέρουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και σημαντική ρευστότητα. Διευκολύνοντας έτσι και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία ανανέωσης των απαραίτητων μελετών (Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην τελική αδειοδότηση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών – ένα παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού. Έως τα τέλη του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας, βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές, ενώ θα έχει υποβληθεί και η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την οποία θα εφαρμοστούν νέα δεδομένα και τεχνολογίες, προσδίδοντας αυξημένη αξία για την τοπική κοινωνία.

Μια επένδυση – ορόσημο για την ελληνική οικονομία

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Προβλέπει τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων, υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Β. Ελλάδα. Τα κρατικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα €2 δισ. μέσω φορολογίας, μισθών και μεταλλευτικών τελών, ενώ οι εξαγωγές στα €11,3 δισ. σε βάθος 25ετίας. Το ίδιο διάστημα, €3,5 δισ. θα κατευθυνθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής ότι η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα συνεισφέρει σημαντικά και στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνηση, για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από 10% σε 15% την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, 12.000 εργαζόμενους και εξαγωγές ύψους €0,8 δισ.

Ειδικότερα, για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όμως, η συνεισφορά δεν περιορίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά λαμβάνει ευρύτερη διάσταση. Το προηγούμενο διάστημα, η είδηση της υπογραφής της νέας επενδυτικής συμφωνίας ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα και τοποθέτησε την Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στο στόχαστρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα που μετασχηματίζεται σε μια εξωστρεφή και ανερχόμενη αγορά, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για νέες επενδύσεις και πολύτιμα διεθνή νέα κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών.

Η «υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα» στην πράξη

Για την επίτευξη της βιωσιμότητας, ωστόσο, πέρα από τις οικονομικές παραμέτρους, η Ελληνικός Χρυσός, από την αρχή της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, επενδύει με άξονα την «υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα», με οφέλη για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται να διατεθούν περί τα €70 εκ. σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη της περιοχής και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων -παράλληλων με την μεταλλευτική- οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ελληνικός Χρυσός επιχειρεί με βασική προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της. Με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία και την παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, είτε αυτό αφορά τη δική της λειτουργία, είτε τις χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ανάλογου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ιστορικά στην Ελλάδα, και το οποίο αφορά στην αποκατάσταση συνολικής έκτασης 300.000 τ.μ. από την δραστηριότητα παλαιότερων ιδιοκτητών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, είναι ο περιορισμός του περιβαλλοντικού ίχνους της λειτουργίας της, με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και η αποκατάσταση των χερσαίων εκτάσεων, μέσα ή γύρω από τα μεταλλεία, προκειμένου να παραδοθούν άρτια για οποιαδήποτε χρήση, στην τοπική κοινωνία, μετά το πέρας της επενδυτικής δραστηριότητας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο νέο σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνονται αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση. Ανάμεσά τους:

  • Σημαντική μείωση, της τάξης του 40% στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων.
     
  • Η αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ. μέτρων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.
     
  • Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας άνω των 130 εκατ.
     
  • Η αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της και η διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, και
     
  • Το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400 και πλέον σημείων, με το οποίο επιτυγχάνεται η συνεχής επόπτευση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ευρύτερη περιοχή δραστηριότητας, όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, φέρνει μια νέα εποχή. Δεν είναι μόνο μια μεταλλευτική δραστηριότητα με οικονομικά οφέλη, αλλά ένας ευρύτερος σχεδιασμός που στηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας: αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο με υπευθυνότητα, και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για όλους.