Ελιζαμπέτ Μπορν: Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας με ειδικότητα στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Ελιζαμπέτ Μπορν: Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας με ειδικότητα στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Το δύσκολο έργο της προώθησης της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Ελιζαμπέτ Μπορν, η αριστερών πεποιθήσεων τεχνοκράτης την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν έχρισε δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας. 

Η 61χρονη, σύμφωνα με το Politico, με την εμπειρία της ως ανώτατη δημόσια υπάλληλος σε τομείς -κλειδιά, αποτελεί έναν ασφαλή συνεργάτη του στενού κύκλου του Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής της Γαλλίας, που έχει υπηρετήσει ως  υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου της Σοσιαλίστριας Υπουργού Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2014.

Επίσης, έχει υπηρετήσει ως Υπουργός μεταφορών και οικολογίας επί Μακρόν και οι επιδόσεις της σε αυτή τη θητεία της φαίνεται ότι τής έδωσαν το προβάδισμα στην επιλογή του Προέδρου της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, κατάφερε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό στους γαλλικούς σιδηροδρόμους SNCF, κερδίζοντας τους συνδικαλιστές με την ικανότητα της να «ακούει» την οποία της αναγνώρισαν, βάζοντας μάλιστα και τέλος στις απεργίες του 2018. Ο τερματισμός του μονοπωλίου της κρατικής SNCF και το άνοιγμα της γαλλικής σιδηροδρομικής αγοράς στον ανταγωνισμό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς αντιμετώπισε ισχυρή αντίδραση από τα συνδικάτα και μαζικές απεργίες.

Η Μπορν είχε τη δύσκολη αποστολή να πείσει τη γαλλική κοινή γνώμη και συγκεκριμένα τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους για τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς που επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.