Ελεύθεροι τα ξημερώματα οι ομογενείς που συνελήφθησαν στους Βουλιαράτες

Ελεύθεροι τα ξημερώματα οι ομογενείς που συνελήφθησαν στους Βουλιαράτες

Στις 3 τα ξημερώματα αφέθηκαν τελικά ελεύθερα τα 12 άτομα που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Πέμπτης στους Βουλιαράτες.

Οι δώδεκα είχαν προσαχθεί από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και από τις Βουλιαράτες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής Αστυνομίας, αυτό έγινε για να διερευνηθεί εάν υποκινούσαν «ρατσιστική βία και εθνικιστικά συνθήματα».

Επίσης, στην αστυνομική διέυθυνση Αργυροκάστρου, από την πρώτη στιγμή, μετέβησαν αντιπροσωπεία του ελληνικού Προξενείου και ο πρόεδρος κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και τέσσερα στελέχη της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, που ήταν ένας εκ των προσαχθέντων, είπε μάλιστα ότι η αλβανική αστυνομία του έχει κατασχέσει το κινητό του με τη δικαιολογία ότι θα το εξετάσει εισαγγελέας.

Είπε ότι περίμεναν στο τμήμα έξι ώρες μέχρι να αρχίσουν να ρωτούν τα στοιχεία τους οι αλβανοί αστυνομικοί, ενώ πρόσθεσε ότι τον κατηγόρησαν πως κατά τη διάρκεια της κηδείας φώναζε αντιαλβανικά και σωβινιστικά συνθήματα, κάτι που όπως είπε δεν ίσχυε.

Σημείωσε ακόμα πως δέχτηκε απειλές ότι αν δεν δώσει τα στοιχεία του θα τον μεταφέρουν στα Τίρανα και θα τον οδηγήσουν σε δίκη. Πάντως είπε ότι δεν ασκήθηκε βία εναντίον τους από τους αλβανούς αστυνομικούς.

"Μάς είπαν ότι θα κάνουν εξακρίβωση στοιχείων για 20 λεπτά και μας κράτησαν επτά ώρες", ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο πρώην έπαρχος Δρόπολης Χρήστος Ντούτσης.

Ο κ. Ντούτσης είπε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν μεν καλή, ωστόσο η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη ενώ επεσήμανε ότι όλοι τους μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα με ξεχωριστά αυτοκίνητα, και μάλιστα στο αστυνομικό τμήμα τους φύλαγαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων, σε μία προσπάθεια απόπειρας εκφοβισμού τους.

"Για μία περίοδο θα υπάρχει εκφοβισμός, αλλά και κλίμα έντασης στην περιοχή", εκτίμησε ο κ. Ντούτσης ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Κατσίφα, έκανε λόγο για χλιαρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.