ΕΛΑΣ: Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία για θέματα ασφαλείας

ΕΛΑΣ: Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία για θέματα ασφαλείας

Θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, της ενδοοικογενειακής βίας και για την κυκλοφοριακή αγωγή, αφορούσαν διαξέλεις από εξειδικευμένο προσωπικό και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποίησε στα σχολεία η ΕΛΑΣ.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακολούθησαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, τα δε προγράμματα, πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2021-2022, στο πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας. και το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ελαβε σχετική έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις -δια ζώσης και διαδικτυακά- με απώτερο στόχο την «ψηφιακή θωράκιση» παιδιών και εφήβων ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Ενώ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό με καλλιτέχνες και αθλητές, οι οποίοι διηγήθηκαν στα παιδιά προσωπικές τους εμπειρίες για τη χρήση του διαδικτύου και παρείχαν χρήσιμες συμβουλές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στα θέματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοοικογενειακής βίας, αναδεικνύοντας πρακτικές ειρηνικής επίλυσης διαφορών, αποδοχής της διαφορετικότητας, καλλιέργειας σεβασμού, αλληλεγγύης και ισότητας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη γνωστοποίησης τέτοιων συμπεριφορών στις αστυνομικές αρχές ή σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, ώστε αυτές να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται έγκαιρα.

Σχετικά με τον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής, οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους δια ζώσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους από 50.000 μαθητές να ενημερωθούν σε θέματα οδικής ασφάλειας, ώστε να αποκτήσουν από μικρή ηλικία σωστή κυκλοφοριακή κουλτούρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ