Εκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου ετοιμάζει η Σύρος

Εκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου ετοιμάζει η Σύρος

Μικρό εκθετήριο στο φουαγιέ του Θεάτρου Απόλλων με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του Μάνου Ελευθερίου θα δημιουργήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων δράσεων με τις οποίες ο Δήμος θα τιμήσει τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος δεν έπαψε ούτε λεπτό να υμνεί και να αγαπά τον γενέθλιο τόπο του, τη Σύρο. Αυτό αναφέρει η «Κοινή γνώμη», ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν ερώτησης της συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θωμαής Μενδρινού σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την εκτέλεση της ειλημμένης -από το 2019 απόφασης- περί δημιουργίας μόνιμης έκθεσης, αφιερωμένης στο Μάνο Ελευθερίου.

Ο Δήμαρχος  ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση που είχε με την αδερφή του Μάνου Ελευθερίου. Ο κ. Λειβαδάρας, εξήγησε πως ο Δήμος θα φροντίσει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ειλημμένη απόφαση που αφορά στη δημιουργία της Στέγης «Μάνος Ελευθερίου» στο πρώην Πάνθεον. Τέλος, πληροφόρησε το σώμα και για τη δεύτερη πρόταση που τέθηκε στην κα Ελευθερίου για τη δημιουργία ενός μικρού εκθετηρίου στο θέατρο Απόλλων με πράγματα του αδερφού της.

Στην εξαιρετική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της κ. Ελευθερίου αναφέρθηκε με τη σειρά της και η αρμόδια Αντιδήμαρχος. «Έχουν αποσταλεί οι διαστάσεις που η ίδια ζήτησε για το συγκεκριμένο χώρο και η έκθεση έχει ήδη δρομολογηθεί».

Η κα. Μενδρινού ανέφερε εν συντομία το ιστορικό των αποφάσεων που αφορούσαν στην ίδρυση της Στέγης «Μάνος Ελευθερίου». Όπως είπε, πέρσι είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης με προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου. Κατόπιν, υπέδειξαν το «πρώην Πάνθεον» στην πλατεία Μιαούλη ως χώρο φιλοξενίας της έκθεσης. Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα. Τέλος, με την 32 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του 2019, έγινε η αποδοχή 13 προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου, κυρίως επίπλων, δωρεά της αδερφής του, Ευαγγελίας Ελευθερίου προς τον Δήμο. Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Σύρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, πάρα πολλοί δήμοι, ακόμη και το Υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασαν στο παρελθόν την επιθυμία τους να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα – κειμήλια με σκοπό να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό στη μνήμη του σπουδαίου δημιουργού. Ωστόσο, πρόσθεσε πως επιλογή της οικογένειάς του ήταν να δωρηθούν στο νησί του προκειμένου το σχέδιο του Δήμου για το οποίο έδωσε τη συγκατάθεσή της, από το 2019, να περάσει στην πράξη.

Ερώτηση σχετική με το θέμα απηύθυνε και ο σύμβουλος Δομένικος Σαγκινέτος, υπογραμμίζοντας πως πέρα από τα έπιπλα που παραχωρήθηκαν στο νησί, ο Μάνος Ελευθερίου είχε επίσης στην κατοχή του ένα από τα σπουδαιότερα αρχεία που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου. Πρόσθεσε, δε, πως ο ίδιος αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ζωή του αναζητώντας και αγοράζοντας από παλαιοπωλεία της Αθήνας αντικείμενα και έγγραφα που σχετίζονταν με το νησί. «Χάρη στο υλικό που συνέλεγε, κατάφερε να γράψει πέντε τόμους για το θέατρο, τη μουσική, την παιδεία και την κοινωνική ζωή της Ερμούπολης, τον 20ο αιώνα. Επιπλέον, είναι γνωστές οι πλούσιες συλλογές του από φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα». Επομένως, όπως είπε, θα είναι σημαντικό να φιλοξενήσει ο δήμος και το αρχείο.

Υποστηρίζοντας ότι πολλοί φορείς της Αθήνας ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτό το αρχείο και να το τοποθετήσουν σε κάποιο χώρο που θα δημιουργήσουν στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, ο κ. Σαγκινέτος προέτρεψε τόσο τον Δήμαρχο, όσο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού να καταβάλουν προσπάθειες για να μη χαθεί το προαναφερθέν αρχείο, όπως τα αρχεία άλλων επιφανών Συριανών. Σημείωσε μάλιστα πως ο χώρος του πρώην Πάνθεον είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει και μέρος αυτού του αρχείου.