ΕΚΠΑ: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός εμβολίων

ΕΚΠΑ: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός εμβολίων

Αυξάνονται διαρκώς οι μελέτες που έρχονται να υποστηρίξουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων (mix?n?match) για τον SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι περισσότερες σχετικές μελέτες αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε κάποιες χώρες διακόπηκε η χορήγησή του, με αποτέλεσμα όσοι είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να έπρεπε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με διαφορετικό mRNA εμβόλιο.

Κλινική μελέτη από τη Σουηδία, με περίπου 100.000 λήπτες πρώτης δόσης AstraZeneca και δεύτερης με Moderna ή Pfizer, καταδεικνύει ότι ο συνδυασμός των εμβολίων έδωσε αρκετά υψηλότερη προστασία (68%) για συμπτωματική λοίμωξη από τον κορονοϊό από τους λήπτες δύο δόσεων εμβολίου της AstraZeneca.

Παρόμοια αποτελέσματα έρχονται και από τη Δανία όπου η αποτελεσματικότητα μιας δόσης Pfizer μετά από μια δόση AstraZeneca αγγίζει το 88%.

Ακόμα μια ανάλυση από τη Γαλλία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι οι λοιμώξεις σε άτομα που έλαβαν μία δόση AstraZeneca και μία δόση Pfizer ήταν μισές από αυτούς που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer.

Το μεγάλο κέρδος από τη συνδυαστική χρήση των εμβολίων πιθανολογείται ότι θα αποκομίσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως των ανοσοκατεσταλμένων όπου η ανάπτυξη επαρκούς ανοσίας είναι μία πρόκληση.