Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από το πρωί στη Λέσβο

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από το πρωί στη Λέσβο

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν από το πρωί στη Λέσβο. Περίπου 700 άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και Βουλγαρικό σκάφος της δύναμης της Frontex. Ανάμεσα τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που είχαν περισυλλεχτεί από ακυβέρνητες βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολλά από αυτά σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της θαλασσοταραχής αλλά και των κακουχιών στη διάρκεια του ταξιδιού στην Τουρκία προς τις ακτές.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η αποβίβαση πλέον από το πρωί των αφικνούμενων προσφύγων και μεταναστών, όχι στον περίφρακτο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, αλλά στο εμπορικό λιμάνι της πόλης. Ένα χώρο με τεράστια προβλήματα αφού δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή, ενώ οι οχλούσες χρήσεις που αναπτύσσονται εκεί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μιλήσει για τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας.

Εκατοντάδες πρόσφυγες αποβιβάζονταν σήμερα δίπλα σε σκάφη μεταφοράς καυσίμων, ενώ άναβαν τσιγάρο και δεκάδες παιδιά έτρεχαν προς μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανεξάρτητους εθελοντές που τους «καλωσόριζαν» με τρόφιμα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Στο χώρο δεν υπήρχε κανένα στέλεχος του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να ελέγξει την κυκλοφορία, ενώ βαριά φορτηγά που παραλάμβαναν εμπορεύματα αλλά και αυτοκίνητα που μεταφέρουν δεξαμενές καυσίμων κινούνταν ανεξέλεγκτα σε κάθε κατεύθυνση. Ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες και άλλα φορτηγά αυτοκίνητα, οι αποβιβασθέντες πρόσφυγες προσέφυγαν μετά από πολύωρο ταξίδι προκειμένου να καλύψουν ανθρώπινες τους ανάγκες με πολύ σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Ενώ μετά από την αποχώρηση τους από το χώρο μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών εγκαταλείφτηκαν, αφού δεν είχε ληφθεί η μέριμνα ούτε καν για κάδους περισυλλογής σκουπιδιών και προπάντων των μεγάλων ποσοτήτων σωσιβίων που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, η μετακίνηση του σημείου αποβίβασης των μεταναστών και των προσφύγων από τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της πόλης στο εμπορικό λιμάνι, έγινε μετά από χθεσινή απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής προκειμένου να τηρηθούν όροι που απαιτούνται να υπάρχουν σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν. Η μετακίνηση πάντως έγινε ξαφνικά σήμερα το πρωί, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προς τούτο μέτρα ασφαλείας. Κάτι που όπως λέχθηκε δεν μπορεί να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εμπορικού λιμανιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ