Εισήγηση για αυστηρό lockdown σε 4 περιφέρειες και 5 δήμους
Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Εισήγηση για αυστηρό lockdown σε 4 περιφέρειες και 5 δήμους

Την ένταξη 4 περιφερειών και 5 δήμων στις «κόκκινες» περιοχές περιλαμβάνει η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή.

Ειδικότερα, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μπει στο βαθύ κόκκινο η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Κιλκίς, Λέσβου, Χαλκιδικής καθώς και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου.

Το lockdown λήγει τυπικά την Κυριακή 14 Μαρτίου, ωστόσο δεν τίθεται θέμα για άρση των μέτρων. Οι σχετικές αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση. 

Ωστόσο, το τέλος Μαρτίου  θεωρείται ορόσημο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς είναι αυξημένη η πίεση στις ΜΕΘ. 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται πως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ειδικούς αναφορικά με τα σχολεία και όλα δείχνουν πως η εισήγησή τους προς την κυβέρνησης θα είναι οριζόντιο lockdown στα σχολεία όλης της χώρας, σε όλες τις βαθμίδες για 2 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα βρει τους πολίτες η Καθαρά Δευτέρα, καθώς παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, τα πάρκα των πόλεων θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ σε ισχύ θα βρίσκονται οι περιορισμοί μετακίνησης που δεν θα επιτρέπουν την μετακίνηση εκτός δήμου ή σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, λουκέτα στα πάρκα δεν αναμένεται να μπουν και όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα, θα μπορεί, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα (αποστολή SMS και κωδικός 6 για άθληση), υπό τον όρο βέβαια να κινηθεί εντός δήμου ή εκτός αυτού αλλά όχι σε μεγαλύτερη απόσταση των 2 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στα πάρκα καθώς τα κρούσματα ειδικά στην Αθήνα δε λένε να πέσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Παράλληλα, σήμερα στην ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά για το θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.