Ειλημμένη η απόφαση αγοράς των τριών γαλλικών φρεγατών - Τι διευκρινίζει το υπ. Εθνικής Άμυνας

Ειλημμένη η απόφαση αγοράς των τριών γαλλικών φρεγατών - Τι διευκρινίζει το υπ. Εθνικής Άμυνας

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών τύπου «Bellh@rra». Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση.

Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» που έδωσε η Ουάσινγκτον σε πιθανή πώλησε τεσσάρων φρεγατών. Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά σε κοστολόγηση για δυνητική πώληση τεσσάρων φρεγατών, άνω των 6,9 δισ., αλλά και πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  επισημαίνει ότι «η προτεινόμενη προσφορά υποστηρίζει στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ συμβάλλοντας στην ασφάλεια συμμάχου και αυξάνει τις δυνατότητες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση νυν και μελλοντικών απειλών».

Στην αμερικανική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμυντική συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι οριστική.

Γαλλία: «Άκυρη η αμερικανική προσφορά για φρεγάτες στην Ελλάδα»

Η συμφωνία για την πώληση τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, κρίνοντας ως «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση με την Ελλάδα η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπό μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους ‘Έλληνες. ΄Εχει οριστικοποιηθεί (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι βάση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας της 28ης Σεπτεμβρίου, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Bellh@rra και θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Παράλληλα, προβλέπεται η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.