Έχω πειστεί ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, θα στοχεύσει και το Κίεβο
Μπάιντεν

Έχω πειστεί ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, θα στοχεύσει και το Κίεβο

Την πεποίθησή του ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία, καθώς και ότι πρόκειται να κτυπήσει ακόμη και το Κίεβο, με 2,5 εκατομμύρια αθώους πολίτες, εξέφρασε στο νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Μίλησε για πληροφορίες και στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοι σε Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, προσέθεσε ότι «δεν πιστεύω πως θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά θέλει να πιέσει την Ευρώπη, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί».

Στο δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα, διάγγελμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, είπε ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα πληρώσει ακριβό τίμημα, την κατηγόρησε ότι αποκρύβει πως υπάρχουν 190.000 ρωσικά στρατεύματα, καθώς και ότι έχει φτάσει να υποστηρίζει πως υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια γενοκτονίας των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοί μας δεν πρέπει να δεχθούν τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες της Ρωσίας για επίθεση της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει. Το ΝΑΤΟ θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπερασπίσει κάθε μέτρο του εδάφους των χωρών μελών του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχεύσει και το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Επισήμανε πάντως στη Μόσχα ότι «δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Λευκός Οίκος: Κυρώσεις στη Ρωσία θα τη μετέτρεπαν σε «παρία»

Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

Η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

 Διαβάστε ακόμα:

Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω αν δεν αλλάξει το status quo στην Αν. Ευρώπη

Οι άμαχοι φεύγουν από το Ντονμπάς - Ανοίγουν τα καταφύγια οι Ουκρανοί

Ρωσικά ΜΜΕ: Δύο εκρήξεις στην πόλη Λουχάνσκ - Η πρώτη σε αγωγό φυσικού αερίου