Έφτασαν τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα - Δείτε την τελετή παραλαβής

Έφτασαν τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα - Δείτε την τελετή παραλαβής

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν στις 09:25 τοπική ώρα (ώρα Ελλάδος 10:25) από το Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Στην τελετή παρεβρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια» είπε ο πύργος ελέγχου της Τανάγρας στους Έλληνες πιλότους των Rafale.

Στην πρώτη διέλευσή τους πάνω από τον διάδρομο της Τανάγρας, οι χειριστές των Rafale έκαναν προσομοίωση «touch and go», δηλαδή λίγο προτού ακουμπήσουν στον διάδρομο, απογειώθηκαν εκ νέου και έκαναν ακόμη μια στροφή προς την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματά τους αποβιβάστηκαν.

Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός.

Σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ακμάζει

«Υπερήφανη υποδέχεται τα Rafale η πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι πρόκειται για «σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι εντός του 2022 αναμένεται η άφιξη και της δεύτερης εξάδας.

«Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους. Ετοιμοπόλεμα. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα πιο ειρηνικό αύριο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, έκανε αναφορά για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, δεδομένου ότι με τις νέες προσθήκες, η Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μία από τις ισχυρότερες στη Μεσόγειο.

«Για την απόκτηση των Rafale δεν έχουμε την ανάγκη άδειας κανενός», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα μας «όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι «τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο».

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στη 332 Μοίρα,πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Δείτε την τελετή παράδοσης: