EE: Πρόοδος για την κατάργηση της βίζας με τον Καναδά, παραμένουν τα εμπόδια με ΗΠΑ

EE: Πρόοδος για την κατάργηση της βίζας με τον Καναδά, παραμένουν τα εμπόδια με ΗΠΑ

Σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, συμφώνησαν ΕΕ και ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά την εντατικοποίηση των πολιτικών και τεχνικών επαφών, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την άρση της απαίτησης θεώρησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συνέβη με τον Καναδά» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δηλώνοντας την πρόθεσή της «να εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, σε συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

 Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά με το εν λόγω ζήτημα: «Η διασφάλιση πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης με τον Καναδά και τις ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε το ζήτημα αυτό ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και να επαναλαμβάνουμε τη σημασία να επιτευχθεί και με τις ΗΠΑ πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ