ΕΕ και Ιράν αντιδρούν στην απόφαση Trump

ΕΕ και Ιράν αντιδρούν στην απόφαση Trump

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini τόνισε ότι η συμφωνία με το Ιράν δεν μπορεί με τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ στην Τεχεράνη αναμένεται διάγγελμα του προέδρου Hassan Rouhani.

«Ο πρόεδρος του Ιράν πρόκειται να απαντήσει σύντομα, με τηλεοπτικό διάγγελμα, στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για τη νέα στρατηγική του έναντι της Τεχεράνης», όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini να δηλώνει ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί», είπε η Mogherini, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη... Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Mogherini πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson αμέσως μετά την ομιλία του Trump.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ