ΕΕ: Εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις των ηγετών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΕ: Εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις των ηγετών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση προκειμένου να συντονίζουν τα εθνικά μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19, καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα.

Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. αντιμετώπισαν με διαφορετικά, κάποιες φορές και αντικρουόμενα, μέτρα την πανδημία κατά τους πρώτους μήνες της εξάπλωσής της. Η ενίσχυση του συντονισμού εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι διαστάσεις μεταξύ των κρατών που παρατηρήθηκαν το πρώτο διάστημα.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία να συζητάμε, σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση πλέον, τις καλύτερες μεθόδους και προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του Covid-19», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είπε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις θα βοηθήσουν στον συντονισμό των ενεργειών για την ανίχνευση, τα περιοριστικά μέτρα, τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Κατά τις πρόσφατες εβδομάδες και μήνες έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας βαθμός συντονισμού σε κάποια ζητήματα, όπως η εξασφάλιση εμβολίων και τα κοινά κριτήρια για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται από το κάθε κράτος παραμένουν πολύ διαφορετικά.

Η διάρκεια της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν 15 ημέρες σε όλη την Ε.Ε. μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, αλλά ορισμένες χώρες άρχισαν να την μειώνουν ενώ άλλες συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα διεθνή πρότυπα.