EE: Ανεπαρκή μέχρι στιγμής τα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές

EE: Ανεπαρκή μέχρι στιγμής τα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές

“Ελάχιστη” είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου σε ένα «Κοινό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η μείωση των προσφυγικών ροών που καταγράφεται το Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι “ελάχιστη”. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Δεκέμβριο εξακολουθούν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά περί τους 4.000 μετανάστες ημερησίως, έναντι 5.000-6.000 το Νοέμβριο.

Σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η έκθεση επισημαίνει ότι παραμένει σε «μη ικανοποιητικά επίπεδα». Σημειώνεται ότι μόλις 184 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα ως τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 160.000 μετεγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τα hotspots , η έκθεση αναφέρει ότι μόνο δύο είναι λειτουργικά (ένα στη Λέσβο και ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας) από το σύνολο των 11 που θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν.

«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο F. Hollande

Ο F. Hollande δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο F. Hollande.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο F. Hollande, προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ