ΕΑΔ: 1.628 παραβάσεις των μέτρων προστασίας την Τρίτη - Πρόστιμα 523.800 ευρώ

ΕΑΔ: 1.628 παραβάσεις των μέτρων προστασίας την Τρίτη - Πρόστιμα 523.800 ευρώ

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 523.800 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) μετά τη διενέργεια 71.418 ελέγχων σε όλη την επικράτεια  για την τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (59.258) και οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν για μη χρήση μάσκας, η νόμιμη μετακίνηση και μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου 

Να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 15 συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων, βεβαιώνοντας συνολικά 1.598 παραβάσεις

Επίσης, επιβλήθηκαν από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ σε τρείς (3) κλινικές για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων όσον αναφορά στη χρήση ανελκυστήρων, στην Περιφέρεια Αττικής.

Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 5.100€ για παραβάσεις που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων διασποράς του κορονοϊού.

Επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ για παραβάσεις που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ. τρία (3) πρόστιμα (3x300€=900€) σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το 1520 δέχτηκε 3.393 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης. Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται, η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του “click away”, καθώς και ο έλεγχος των μετακινήσεων των πολιτών στο πλαίσιο όσων ισχύουν ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.