Δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Αμφίβολη παραμένει η ολοκλήρωση σήμερα, Δευτέρα, των διαπραγματεύσεων μεταξύ CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού καθώς οι διαφορές στα κοινωνικά θέματα παραμένουν ισχυρές.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τόσο η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Angela Merkel, όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά της θέλησή τους για συμφωνία, παράλληλα όμως επεσήμαναν πως αναμένουν δύσκολες συνομιλίες.

Μάλιστα ο Μ. Schulz τόνισε πως στόχος του παραμένει μια συμφωνία με «σοσιαλδημοκρατική χροιά». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θέλει να πετύχει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό σοσιαλδημοκρατική πολιτική».

Γεγονός είναι πάντως πως τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά αφορούν αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών προπαντός στον τομέα της αγοράς εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να κατέληξαν οι διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το επιδιωκόμενο φρένο στην αύξηση των ενοικίων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια συνολικά 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης.

«Αν αναλογισθεί κανείς τα κλίμα το οποίο επικράτησε χτες και έπειτα από όσα διαπραγματευτήκαμε, εάν το θέλουν όλοι είναι δυνατή η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό σήμερα», δήλωσε o Armin Laschet , αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές οι διαπραγματεύσεις απέδειξαν ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Παράδειγμα καλού συμβιβασμού αποτελεί η συμφωνία για το θέμα “Κατοικία και Ενοίκια” και σαν αυτό υπάρχουν αρκετά. Κατά βάσιν επαρκεί για τον συνασπισμό η ήδη επιτευχθείσα πρόοδος, είναι όμως ακόμα αναγκαίο να συζητήσουμε για τα θέματα της υγείας και τα εργασιακά», τόνισε.