Δωρεάν self test από σήμερα ως τις 12 Δεκεμβρίου

Δωρεάν self test από σήμερα ως τις 12 Δεκεμβρίου

Άρχισε από σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 του μηνός η δωρεάν διάθεση ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ ελέγχου από τα φαρμακεία όλης της χώρας. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού και να ελεγχθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ενόψει εορτών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test. Σύμφωνα με επιστολή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, εξαιρούνται από το Σύστημα Διάθεσης self- Test όσοι έλαβαν αυτοδιαγνωστικό τεστ το προηγούμενο διάστημα (από 17/11 έως 27/11).

Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο, καλούνται όλοι οι πολίτες να ανταποκριθούν ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο. Τα θετικά αποτελέσματα των rapid tests θα πρέπει να παραπέμπονται για PCR.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022 - 7/1/2022.