ΔΝΤ: «Τρελάθηκε» η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα – Στο +5% η Αθήνα, στο -5% ολόκληρη η χώρα

ΔΝΤ: «Τρελάθηκε» η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα – Στο +5% η Αθήνα, στο -5% ολόκληρη η χώρα

Την ώρα που η Αθήνα βρίσκεται στη λίστα με τις πρωτεύουσες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων παγκοσμίως, η υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζει ακριβώς την αντίθετη εικόνα, διαθέτοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Αθήνα σημειώνει τη 13η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων στον κόσμο κατά την περίοδο 2013-2017. Ωστόσο, από τις 40 χώρες που εξετάστηκαν η Ελλάδα συνολικά είχε τη 2η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων με 5%, πίσω μόνο από τη Ρωσία.

Πιο αναλυτικά, η Σαγκάη είναι η πόλη με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο καθώς οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν την περίοδο 2013-2017 σε ποσοστό 13%. Ακολουθεί το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με 11%, το Σίντνεϊ και η Βουδαπέστη με 10% και η Κωνσταντινούπολη με 9%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Ταλίν της Εσθονίας, το Όσλο, η Στοκχόλμη και η Μανίλα.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Μόσχα με 4% και ακολούθησε η Ρώμη, η περιοχή Core Central Region της Σιγκαπούρης, το Μπουένος Άιρες και η Λιουμπλιάνα.

Σε επίπεδο χώρας τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία, ενώ αρνητικές επιδόσεις εμφάνισαν μόνο η Ρωσία και η Ελλάδα. Οι τιμές ακινήτων στη Ρωσία υποχώρησαν σε ποσοστό 8%, ενώ όπως προαναφέρθηκε στην Ελλάδα σημειώθηκε πτώση 5%.