Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα

Για οριστικό διαζύγιο της Τουρκίας με τη Διεθνή Νομιμότητα κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αντίδραση της Άγκυρας τόσο στη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, όσο και στην Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

«Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη Διεθνή Νομιμότητα», αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα απέρριψε τόσο την δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της  υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

«Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία χαρακτήρισε «άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος» την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας αλλά και της Μονής της Χώρας ως τζαμιά. 

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα προγράμματα αποκατάστασης και άλλες «υλοποιήσεις» και στα δύο μνημεία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σύμφωνα με τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα στοχεύουν στην προστασία της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των ακινήτων.

Παράλληλα εκφράζει «έκπληξη» για την απόφαση της 44ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει εκφράσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής του οργανισμού και την πραγματική κατάσταση σε αυτά τα μνημεία.