Διπλό μήνυμα D. Tusk: Η ΕΕ «δεν εκφοβίζεται από απειλές» για το Brexit – Να διατηρηθεί η ενότητα των 27

Διπλό μήνυμα D. Tusk: Η ΕΕ «δεν εκφοβίζεται από απειλές» για το Brexit – Να διατηρηθεί η ενότητα των 27

Η Ευρώπη δεν θα εκφοβισθεί από απειλές για “μη συμφωνία” σχετικά με το Brexit, δήλωσε ο D. Tusk. Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον των 27 να διατηρήσουν την ενότητά τους, κόντρα στα σχέδια για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι “ένα σενάριο μη-συμφωνίας για το Brexit θα είναι κακό για όλους, αλλά κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα αφήσει πολλά ζητήματα ανεπίλυτα. Δεν θα εκφοβισθούμε από τέτοιες απειλές και σας διαβεβαιώ ότι οι απειλές αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε ο D. Tusk.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόταν σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τ. Μay, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία προετοιμάζεται όχι μόνο για μια συνολική συμφωνία για το Brexit αλλά και για το ενδχόμενο μη-συμφωνίας με την ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο D. Tusk επανέλαβε την ανησυχία του σχετικά με τα σχέδια που γίνονται ώστε κάποια από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς μεταξύ τους μετά το Brexit. Ενώ αυτές οι επιλογές ήδη προβλέπονται στη νομοθεσία της ΕΕ, η συζήτηση για μια Ευρώπη "πολλών ταχυτήτων" έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο D. Tusk δήλωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα είναι υπό συζήτηση, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της κοινότητας των 27 χωρών, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων Brexit, προτρέπω όλους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας μεταξύ των 27", συμπλήρωσε ο Tusk.

Φωτογραφία: Sooc