Διονύσης Σαββόπουλος: «Ας κρατήσουν οι χοροί»

Διονύσης Σαββόπουλος: «Ας κρατήσουν οι χοροί»

Ας κρατήσουν οι χοροί

και θα βρούμε αλλιώτικα

στέκια επαρχιώτικα βρε

ώσπου η σύναξις αυτή

σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί.

Ποιος να το 'λεγε στον Διονύση Σαββόπουλου ότι 40 χρόνια σχεδόν μετά την κυκλοφορία του κοσμαγάπητου τραγουδιού, θα 'παιρνε στις μέρες μας μια παράδοξη επικαιρότητα. Από τις περίφημες μπουάτ όπου πρωτοξεκίνησε ως το παλιό στέκι του Άλσους όπου του χάρισε πάλι ζωή, ο περίφημος τραγουδοποιός όταν εμφανίζεται με την κιθάρα του, είναι από μόνος του μια πολυμελής ορχήστρα. Ως άνθρωπος της παρέας ο δικός μας Νιόνιος, δεν άφησε απλώς τραγούδια που θα μείνουν στη συλλογική μνήμη. Έχει το σπάνιο χάρισμα του ερμηνευτή που πιάνει τον παλμό του κόσμου, τον παρασύρει στο ρυθμό του ενώνοντας τη φωνή του με τη δική του. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο Σαββόπουλος ξέρει όσο λίγοι να στήνει ένα γιορτάσι, ένα αληθινό πανηγύρι που δεν προσλαμβάνει απλώς τον χαρακτήρα μιας συναυλίας, αλλά έχει ρίζες βαθιά ελληνικές, ας επιτραπεί ο όρος «διονυσιακές».

Τώρα, πρόκειται να δώσει την πιο απόκοσμη -κυριολεκτικά όμως-, συναυλία της ζωής του. Μόνος με την κιθάρα του στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιάσει διαδικτυακά μια συναυλία ειδικά σχεδιασμένη για το ΚΠΙΣΝ. Για τον λόγο αυτό, ίσως, θα είναι και η πιο απαιτητική. Εδώ και 50 χρόνια, ο Σαββόπουλος «μιλάει» με τα τραγούδια του και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν χαρακτήρα ενδοσκόπησης. Δεν είναι ένας τραγουδιστής που κλείνει τα μάτια και βάζει ένα «θόλο» ανάμεσα σε αυτόν και στο κοινό του. Χωρίς θεατές, χωρίς τα παιδιά και τους γονείς τους που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του, θα ανεβεί στον εντυπωσιακό Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού και μέσα στη γυάλινη οροφή θα μας γυρίσει πίσω στη «Συννεφούλα», στο «Άγγελος εξάγγελος», στο «Σαν τον Καραγκιόζη», σε τόσους σκοπούς που μπολιάστηκαν με στιγμές προσωπικές του καθενός και σε άλλα τραγούδια που συνδέθηκαν με επεισόδια της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. «Τραγούδια της ψυχής, της χαράς, της νοσταλγίας και της ελπίδας. Κι όλα αυτά, με έναν τρόπο ζεστό, άμεσο και εγκάρδιο, δηλαδή «Σαββοπουλικό» όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Ιδρύματος. Το πιο σημαντικό που δε λέγεται: κανείς δεν περισσεύει. Όλοι όσοι θέλουν να χαρούν τις μουσικές του Διονύση μπορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο καινούργιος χώρος που ο τραγουδοποιός καταλαμβάνει. Μπορεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία, να είναι μόνος στη σκηνή, αλλά όλους μας αγκαλιάζει.

Ο Σαββόπουλος, από την αρχή της καριέρας του, είχε την ευφυΐα να σκηνοθετεί ο ίδιος τις παραστάσεις του που έγιναν σημεία αναφοράς τόσο για τη θεατρικότητά τους όσο και για τους χώρους όπου παρουσιάστηκαν. Ανακάλυπτε δηλαδή χώρους που είχαν άλλη χρήση, δημιουργούσε μουσικές σκηνές και τις διαμόρφωνε όπως εκείνος οραματιζόταν. Σήμερα, επιχειρεί την πρώτη του ψηφιακή συναυλία στη σειρά #snfccAtHome: music, στην οποία αγαπημένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν συναυλίες σε ζωντανή αναμετάδοση από εμβληματικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ. Χωρίς την παρουσία κοινού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το Κέντρο έχει φιλοξενήσει συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη, της Νατάσσας Μποφίλιου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, της Σαβίνας Γιαννάτου και άλλων.

Παρακολουθήστε τον Διονύση Σαββόπουλο ζωντανά στο snfcc.org/savvopoulos, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC τo Σάββατο 20/06 στις 21.00.

Διαβάστε Περισσότερα