Δημοπρατούνται πάνω από 60 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ
Κοινωνία της Πληροφορίας

Δημοπρατούνται πάνω από 60 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Τη δημοπράτηση περισσότερων από 60 έργων πληροφορικής και επικοινωνιών, με προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης, κατά την έναρξη του 24ου ετήσιου συνεδρίου «Greek ICT Forum -InfoMobility World» με βασικό θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διαχειριστικές και Οικονομικές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Φορείς». Ο κ. Ασθενίδης συμπλήρωσε ότι 89 είναι οι υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες δημόσιων έργων που αθροίζουν το ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «έχουμε σε υλοποίηση έργα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ενώ υπάρχει μια αλυσίδα σημαντικών έργων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης, όπως η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης ή το πληροφοριακό σύστημα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και άλλα έργα που επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο του ψηφιακού κράτους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ασθενίδης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπονται και παρεμβάσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορους σημαντικούς τομείς: της υγείας (το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του συστήματος δημόσιας υγείας, που υπολογίζεται ότι θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός Απριλίου, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, την ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, την ενίσχυση της τηλεϊατρικής).

Στον τομέα της δικαιοσύνης όπου προκηρύχθηκε το έργο του e justice που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης. «Αυτό συμπληρώνεται με δυο άλλα έργα, την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, καθώς και την επέκταση της τήρησης ψηφιακών πρακτικών σε όλες τις δίκες, που αναμένεται να επεκταθεί εκτός των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και το έργο των τηλεδικών, η ακροαματική διαδικασία από απόσταση που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επιπλέον υπάρχουν παρεμβάσεις και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και το έργο της εξωστρεφούς γεωργίας, του τουρισμού με το εθνικό μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ, της ναυτιλίας, του υπουργείου Εξωτερικών με διάφορα συστήματα υποστήριξης και του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού, ψηφιοποίηση των διπλωματικών και ιστορικών αρχείων. «Παράλληλα υπάρχει και μια άλλη δέσμη μέτρων που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα, όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ψηφιακά μητρώα, το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις, έργα για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, θα αφορούν επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνεται μια δράση για ανάπτυξη υπηρεσιών για cloud ύψους 100 εκατ. ευρώ και βέβαια την αναβάθμιση του συστήματος των ταμειακών μηχανών, POS και αντικατάσταση 600.000 POS, ένα έργο ύψους 165 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Ασθενίδης προσέθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση 100.000 μικρών επιχειρήσεων (με προσωπικό μέχρι 10 άτομα) οι οποίες θα λάβουν ένα voucher και να αγοράσουν ψηφιακές υπηρεσίες που θα τους οδηγήσουν στη χρήση ψηφιακών προϊόντων για να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός τους.

Σε αυτό το πακέτο των έργο προστίθενται και παρεμβάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η ανάπτυξη του δικτύου 5G κατά μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, η δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και ένα έργο για την ενίσχυση και την προετοιμασία υποδοχής οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες.

Ο κ. Ασθενίδης υπογράμμισε ότι «η στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις και εντός και εκτός της χώρας. Η Ελλάδα αλλάζει, υπάρχει βούληση να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση με καθημερινές παρεμβάσεις, λεπτομερή σχεδιασμό και αναπτυξιακό όραμα. Το ζητούμενο της σύγχρονης οικονομίας είναι η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η ικανότητα επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Επικαλούμενος μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τη δημοπράτηση του 90% των ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., σημείωσε ότι «για εμάς στην Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί έναν απαρέγκλιτο στόχο. Ο ρόλος μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης είναι πρωταγωνιστικός». Επίσης τόνισε πως «έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο διαδικασιών και έχουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε με συνεργασία με τους αναδόχους να έχουμε τις υλοποιήσεις των έργων στο χρόνο τους».

Ο κ. Ασθενίδης προσέθεσε ότι «θα έχουμε πολλά να δούμε στο επόμενο διάστημα –πέρα από κάθε αμφιβολία αυτήν την στιγμή ζούμε σε μια ψηφιακή μετάβαση στη χώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουμε ξεδιπλώσει μια εθνική στρατηγική που έχει και κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα».