Δημοκρατική Ευθύνη για κατασχέσεις: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

Δημοκρατική Ευθύνη για κατασχέσεις: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

«Απώλεια στόχων, νέα μέτρα, νέες θυσίες χωρίς αποτέλεσμα» διακρίνει η Δημοκρατική Ευθύνη ως αποτελέσματα των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, η πρόταση του κόμματος για «σχέδιο απελευθέρωσης από τα χρέη με συγκεκριμένα και τολμηρά βήματα» με στόχο την στήριξη όσων έχουν ανάγκη και όσων έχουν υπάρξει συνεπείς.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης έχει ως εξής:

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κατάληξη πάντα η ίδια: απώλεια στόχων, νέα μέτρα, νέες θυσίες χωρίς αποτέλεσμα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Παρόλα αυτά εξακολουθεί σταθερά να θέτει στόχους με μια πληθωριστική λογική. Με στόχο 2 δις εισπράξεις από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ως τον Δεκέμβριο 2016 και ενώ ο Αύγουστος τελειώνει, οι εισπράξεις βρίσκονται στα 95 εκ. € και οι υπηρεσίες ανακαλύπτουν άδειους  λογαριασμούς ιδιωτών και εταιρειών. Πώς αλήθεια θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα όταν όλοι θα σκέφτονται ότι το Δημόσιο καραδοκεί και κατάσχει; Και πώς τελικά θα μπορέσει να ανακάμψει η αγορά όταν οι κατασχέσεις συνεχίζονται αλλά οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία;

Στη Δημοκρατική Ευθύνη πρώτοι είχαμε μιλήσει για σχέδιο απελευθέρωσης από τα χρέη με συγκεκριμένα και τολμηρά βήματα. Στόχος να στηριχθούν όσοι έχουν  ανάγκη και όσοι έχουν υπάρξει συνεπείς, αλλά και να καθαρίσει πλέον το τοπίο των ληξιπρόθεσμων. 

Προτείνουμε:  

- Συνολική διευθέτηση όλων των οφειλών (φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών).

- Ριζικό κούρεμα στις περιπτώσεις που το ύψος του αρχικού κεφαλαίου έχει καταβληθεί στη διάρκεια των ετών έστω και αν οι καταβολές, λογιστικά, πήγαιναν σε πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

- Διάσωση όλων των επιχειρήσεων που σήμερα θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν δεν είχαν το βάρος του παλιού δανεισμού

- Εκκαθάριση των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και αν χαριστεί το χρέος τους στο 100% με παράλληλη απελευθέρωση των επιχειρηματιών από τα χρέη.

- Εξορθολογισμός των φόρων εισφορών και επιτοκίων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των φορολογουμένων και να μην εξωθείται στην (εισ-) φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε ικανότητα εφαρμογής οποιασδήποτε πολιτικής. Η καταστροφική πορεία στην οποία έχει καταδικάσει τη χώρα πρέπει να σταματήσει.