Δήμαρχος Λέσβου: Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια έχει ο Γ. Μουζάλας

Δήμαρχος Λέσβου: Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια έχει ο Γ. Μουζάλας

Την αποκλειστική ευθύνη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, επιρρίπτει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, για την κατάσταση στην Μόρια, απαντώντας στην συνέντευξη του υπουργoύ στο «Spiegel Online».

Με δήλωση που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του.

Ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρσι, όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι «το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία» και πρόσθεσε ότι «ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό.

Ωστόσο, το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Στην ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως «όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά; Ο υπουργός απάντησε πως «η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ε.Ε.», τόνισε και παραδέχτηκε ότι «πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%.

Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια», κατέληξε.

Γ. Μουζάλας: Δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων εντός της Μόριας

Ο δήμαρχος Λέσβου «γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού. 

Όπως διευκρινίζει, το υπουργείο, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.515 άτομα. 

Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι «κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι΄ αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας». 

Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, «ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί». 

Το υπουργείο καταλήγει, λέγοντας ότι «οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες».

Φωτογραφία SOOC

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Μουζάλας: Δεν αποκλείω να υπάρξουν θύματα λόγω χειμώνα στη Μόρια