Δήμαρχος Κιέβου: 5.000 πολίτες νεκροί μέχρι στιγμής στη Μαριούπολη

Δήμαρχος Κιέβου: 5.000 πολίτες νεκροί μέχρι στιγμής στη Μαριούπολη

Για 5.000 νεκρούς στην Μαριούπολη έκανε λόγο σήμερα Τρίτη ο Δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επικαλούμενος πληροφορίες από τον δήμαρχο της πόλης, όπως μεταδίδει το Reuters.

O πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, ντυμένος με στρατιωτική περιβολή μίλησε σε συνέλευση των δημάρχων στην Γενεύη μέσω βίντεο, όπου έκανε εκτενή αναφορά στις αγριότητες που έχουν συντελεστεί στην Ουκρανία από τους εισβολείς.

Αφού έδωσε την ανατριχιαστική πληροφορία για τους 5.000 νεκρούς στην Μαριούπολη, την πόλη με πληθυσμό που ανερχόταν στο μισό εκατομμύριο πριν τον πόλεμο, χωρίς να προχωράει σε λεπτομέρειες για το που βασίζεται αυτός ο απολογισμός, προχώρησε σε περιγραφή των όσων έζησε και είδε τις δύο τελευταίες ημέρες, κατά την επίσκεψη του στην Μπούκα και άλλες πόλεις κοντά στο Κίεβο.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι είδε ένα αυτοκίνητο με λευκή σημαία και με τη λέξη «παιδιά» γραμμένη στο εξωτερικό του, το οποίο είχε δεχθεί καταιγισμό από σφαίρες και είχε μέσα αίματα.

Χθες ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είχε δηλώσει ότι η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες για παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους αποτυγχάνουν.

Μέλη ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τα οποία κρατήθηκαν χθες, Δευτέρα, από την αστυνομία σε ζώνη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Μαριούπολη,, "αφέθηκαν ελεύθερα στη διάρκεια της νύχτας", διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Ωστόσο δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν για να φτάσουν την πόλη-λιμάνι και εστάλησαν στην Ζαπορίζια.

Η ομάδα αυτή του Ερυθρού Σταυρού προσπαθεί από την Παρασκευή να φτάσει στην Μαριούπολη για να διευκολύνει την απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν ή που μπορούν να το κάνουν.

Ρώσοι και Ουκρανοί επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο εδώ και μέρες την ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις απομακρύνσεις αμάχων από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων.