Δίκτυο: Υβριδικό συνέδριο «Ελλάδα-Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον»

Δίκτυο: Υβριδικό συνέδριο «Ελλάδα-Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον»

Οι Πρέσβεις των χωρών GRULAC (Χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής) στην Αθήνα και το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών διοργανώνουν υβριδικό συνέδριο με τίτλο: «Ελλάδα - Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα». 

1821 - 2021

200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης και του αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.  

Το ΔΙΚΤΥΟ συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτής της ιδιαίτερης σημαντικής – συμβολικής χρονιάς με ένα συνέδριο με τίτλο: « Ελλάδα - Λατινική Αμερική - Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα». Επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία το 1821. 

Η διάδοση του φιλελευθερισμού και η ανάδυση των εθνικών ιδεών στις αρχές του 19ου αιώνα οδήγησαν σε επαναστάσεις τόσο στην Ελλάδα κατά του Οθωμανικού ζυγού, όσο και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά της ισπανικής και πορτογαλικής αποικιακής κυριαρχίας και στην ίδρυση, στη συνέχεια, ανεξάρτητων κρατών. Η αρχή έγινε  το 1810 στο Μεξικό  και διήρκεσε μέχρι το 1825, όταν η Βολιβία και η Ουρουγουάη απελευθερώθηκαν  από την ισπανική αποικιοκρατία. Το 1821 υπήρξε η πιο σημαντική χρονιά  για την εθνική ανεξαρτησία των χωρών της περιοχής, όταν επτά χώρες  απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία: Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς και Περού, ενώ η Βραζιλία, πρώην πορτογαλική αποικία, έγινε ανεξάρτητο κράτος με αναίμακτο τρόπο το 1820.


Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο, κάντε εγγραφή εδώ Register online here 

Το συνέδριο θα μεταδοθεί live από το youtube του ΔΙΚΤΥΟΥ αλλά και από την σελίδα στο Facebook