Δίκη Χρυσής Αυγής: «Άδειασε» τα μέλη της Νίκαιας ο Μιχαλολιάκος

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Άδειασε» τα μέλη της Νίκαιας ο Μιχαλολιάκος

Ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία και στα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια επέφερε κατά την απολογία του ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος «άδειασε» τον βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό τους σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Γιώργο Πατέλη, το μήνυμα sms που είχε αποστείλει για την κινητοποίηση της φερόμενης ως «ασφάλειας» της τοπικής, 23.30 το βράδυ, ακριβώς πριν τη δολοφονία Φύσσα, γράφοντας «Όλοι τώρα στην Τοπική δεν θα περιμένουμε μακρινούς μόνο όσοι είναι κοντά τώρα», αφορούσε τη διανομή φυλλαδίων για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Ωστόσο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ερωτηθείς αν σκόπευε πράγματι να κάνει ανοικτή ομιλία στη Νίκαια, δύο ημέρες πριν την δολοφονία του μουσικού απάντησε ότι δεν ήταν σίγουρος πως θα πήγαινε να μιλήσει στην περιοχή, γιατί ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια με το ΠΑΜΕ και ήταν διστακτικός.

«Ήθελα ησυχία» είπε, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως υποστήριξε ότι «του φαίνεται παράξενο να προχωρούν σε διανομή φυλλαδίων» ολόκληρη η τοπική οργάνωση και ειδικά «νύχτα και όχι μεσημέρι», συμπληρώνοντας ότι δεν γνώριζε κάτι σχετικό. Αναφερόμενος στον Ρουπακιά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε επίσης πως δεν τον γνώριζε.

Παράλληλα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέψευσε και τη κατάθεση του δημοσιογράφου Άρη Σπίνου, τον οποίο ο ίδιος είχε καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισης και ο οποίος είχε πει στο δικαστήριο ότι είχε συνομιλήσει αργά το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα με τον Μιχαλολιάκο που ήταν ενήμερος για το περιστατικό και ιδιαίτερα ανήσυχος.

Ερωτηθείς δε από την έδρα για τις δηλώσεις του, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε πως όταν έλεγε ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ''45", μιλούσε για τους «εθνικιστές» αλλά και... όλους τους Έλληνες γενικότερα. Όπως είπε: «Μας είχαν υποσχεθεί πολλά οι σύμμαχοι όχι μόνο δεν μας έδωσαν τίποτα αλλά οι μεγάλες δυνάμεις οδήγησαν την πατρίδα σε μεγαλύτερες καταστροφές. Η Ελλάδα, ναι, ήταν από τους ηττημένους του Β/ Παγκοσμίου Πολέμου...», ανέφερε, διαψεύδοντας έτσι ότι αναφερόταν στο Ναζιστικό κίνημα.

Σε άλλη ερώτηση της έδρας για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα, δυο χρόνια μετά το έγκλημα ο κατηγορούμενος υποστήριξε καταρχάς ότι είχε καταδικάσει τη δολοφονία την επόμενη ημέρα σε συνέντευξή του. «Αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Με το ρήμα αναλαμβάνουμε εννοούμε ότι έχουμε χρεωθεί το πολιτικό κόστος. Είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για τη δολοφονία Τεμπονέρα; Ή το ΠΑΣΟΚ για τον Παπαντωνίου και τον Τσοχατζόπουλο;» είπε και συνέχισε: «Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται, επειδή ένας οπαδός του έκανε μια αποτρόπαια πράξη; Δεν έχει σχέση με το κόμμα η ανθρωποκτονία αυτή. Έχει σχέση με το ότι ένας άνθρωπος δολοφόνησε έναν άλλον. Η τελευταία που ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν η Χρυσή Αυγή».

Αρνήθηκε τα πάντα

Αρχικά, στην απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε χαρακτηρίσει νόμιμη τη δράση της Χρυσής Αυγής, απορρίπτοντας την κατηγορία για «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης», ισχυριζόμενος ότι είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». 

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε πως «δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές...»

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις για καίρια σημεία της δικογραφίας, με κυρίαρχες εκείνες που αφορούσαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Ένα ξεκάθαρο περιστατικό. Μία ανθρωποκτονία. Έγινε μία συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, εγώ δεν έχω καμία σχέση. Ούτε ενέκρινα ούτε εντολή έδωσα. Είναι μυθεύματα αυτά», είπε.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επομένη αργά το πρωί. Όπως είπε, με το έγκλημα ούτε είχε σχέση το κόμμα και ούτε έπρεπε να αναμειχθεί, καθώς επρόκειτο για μια δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πλην του δράστη από την Τοπική της Νίκαιας.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που έμαθε το έγκλημα, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ότι το έμαθε από τη σύζυγό του, που της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν την επομένη αργά το πρωί. Είπε, επίσης, πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Λαγό γύρω στη μία της επίμαχης νύχτας, αφορούσε άλλο θέμα και ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν του ανέφερε τίποτε για όσα είχαν συμβεί ελάχιστη ώρα πριν στο Κερατσίνι.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα που μιλήσατε ο κ. Λαγός έχει ενημερωθεί.

 Κατηγορούμενος: Δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Είναι κάπως αξιοπερίεργο. Έχει μάθει για το περιστατικό που είναι πολύ σοβαρό.

Κατηγορούμενος: Θα πίστευαν, φαίνεται, πως δεν έχει σχέση με το κόμμα και πράγματι δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος: Από άτομο του κόμματός του είχε μάθει ο κ. Λαγός, όχι από την τηλεόραση.

Κατηγορούμενος: Ζήτησα να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο γιατί πιστεύω πως αυτοί που έφεραν εδώ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα μου και γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι απόλυτα αθώος.

Ερωτηθείς για την παρουσία μελών της Τοπικής Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, τονίζοντας πως ο ίδιος ούτε εντολή έδωσε ούτε ανάμειξη είχε.

Ένταση και συνθήματα στην αίθουσα του Εφετείου

Με το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή» χαιρέτισαν το τέλος της σημερινής απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου οι οπαδοί και μέλη του κόμματος, που βρέθηκαν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα για να συμπαρασταθούν στον αρχηγό του.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της απολογίας του - θα επανέλθει και αύριο στο δικαστήριο- υπό ανταλλαγή συνθημάτων των δύο πλευρών. Με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης από την πρόεδρο, οι μεν οπαδοί της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα του κόμματος, με την απέναντι πλευρά να τους απαντά το ίδιο δυνατά: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».