Το δικαίωμα στον φόβο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων

Το δικαίωμα στον φόβο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων

Οι σειρήνες του παραλογισμού κάνουν ό,τι μπορούν. Ένας πραγματικός πόλεμος γύρω από τους εμβολιασμούς μαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συντηρείται με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στις πλατείες, σε τηλεοπτικά πλατό από ιατρούς που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, μέσα από κομπίνες σε νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν κάποιοι υπάλληλοι πιστοποιητικό.

Δεν πρόκειται για την πλειοψηφία, παρά για κάποιες ηχηρές μειοψηφίες. Από αυτές όμως εξαρτώμαστε δυστυχώς για να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, την τελική νίκη κατά της πανδημίας. Αν δεν προσέξουμε όλοι, ένα νέο «τέρας» κινδυνεύει να γεννηθεί.

Διαχρονικά οι μειοψηφίες στην Ελλάδα επιχειρούσαν να επιβάλλουν με θόρυβο την άποψή τους. Τώρα, απειλούν να προκαλέσουν ζημιά στην δημόσια υγεία. Ανάμεσά τους, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, σκεπτικιστές και αρνητές ιατροί, συνάδελφοί μου που δεν διαθέτουν την εκπαίδευση για να αναλύσουν τα επιστημονικά δεδομένα με τη σωστή μεθοδολογία, αλλά και άτομα με ιδιοτέλεια. Από κοντά και πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποκομίσουν κοντόφθαλμα κομματικά οφέλη από την αντιπαράθεση της πολιτείας με τους δύσπιστους.

Καλοπροαίρετα ή υποβολιμιαία, απλοί υγειονομικοί αλλά και ιατροί, παρανοούν τα επιστημονικά ευρήματα, τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν, βρίσκοντας απήχηση σε ένα παραπληροφορημένο και ημιμαθές τμήμα της κοινωνίας. Μια μειοψηφία που καταδυναστεύει όλους τους υπόλοιπους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους. Ένα έργο που παίζεται πλέον παντού, από την Ελλάδα ως την Ιταλία και από τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ.

Αυτός ο συνδυασμός παραλογισμού και χαζομάρας δεν νικιέται εύκολα. Νικιέται μόνο με πολιτικές αποφάσεις, με κινήσεις που θα έχουν το σθένος να προστατεύσουν τους λανθασμένα σκεπτόμενους συμπολίτες μας. Τα μέσα της πειθούς έχουν εξαντληθεί. Ούτε είναι αυτονόητο ότι επειδή σφίγγει ο κλοιός θα πειστεί ο σκληρός πυρήνας των καχύποπτων.

Η υποχρεωτικότητα δείχνει πλέον μονόδρομος για ολοένα περισσότερες κατηγορίες. Διαφορετικά θα αποκτήσουμε ανοσία αγέλης μέσω της φυσικής νόσησης, όπου το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε νοσηλείες και απώλεια πλούτου, θα είναι αδιανόητο. Επιπλέον η απώλεια πλούτου θα είναι τεράστια. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι μια μέρα νοσηλείας σε ΜΕΘ κοστίζει 3.000-5.000 ευρώ, το οποίο πληρώνουμε όλοι μας.

Ασφαλώς και χρειάζεται να βρούμε κοινή «γλώσσα» με αυτούς τους ανθρώπους, απαραίτητο είναι να τους εξηγήσουμε ότι η παράταση της πανδημίας θα πλήξει πρώτα από όλους τους ίδιους. Αλλά η υπομονή εξνατλείται, μαζί και ο χρόνος.

Τα δικαιώματα καθενός ανθρώπου τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Δεν μπορεί το δικαίωμα στον φόβο ή η κουταμάρα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων.

Ακριβώς όπως η πολιτεία επέβαλε θαρρετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών για τους υγειονομικούς πρέπει να κάνει το ίδιο για τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και άλλους τομείς.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει μέσα στην θερινή ραστώνη είναι να δράσει ο νόμος της φυσικής επιλογής. Αν δεν εμβολιαστούμε όλοι μαζικά θα νοσήσουν και ενδεχομένως θα χάσουν τη ζωή τους πολλοί από τους ανθρώπους που είτε δεν αναλύουν σωστά τα επιστημονικά δεδομένα, είτε είναι συνωμοσιολόγοι. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.

*Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι διευθυντής της 3ης κλινικής εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο