Διευρύνεται η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι - Που αναζητούν ευθύνες οι εισαγγελείς

Διευρύνεται η έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι - Που αναζητούν ευθύνες οι εισαγγελείς

Με την κατάθεση μαρτύρων αλλά και την εξέταση των συνομιλιών μεταξύ των επιχειρησιακών στελεχών που συντόνιζαν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι, συνεχίζονται οι έρευνες των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών για την ανείπωτη τραγωδία με τους 91 νεκρούς.

Ήδη την προηγούμενη Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος που εποπτεύει και μετέχει των ερευνών στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι, πραγματοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύωρη αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Η εισαγγελική έρευνα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς ή σε τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. Αντιθέτως, στρέφεται και στην αναζήτηση ευθυνών που μπορεί να βαρύνουν κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν εμπλοκή στις ενέργειες που έλαβαν χώρα τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα στρέφεται κυρίως στην αναζήτηση ευθυνών στις καθ'' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της πυρκαγιάς - Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία - και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και η επικοινωνία στελεχών της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα αναζητούνται τυχόν ευθύνες αυτοδιοικητικών παραγόντων, με αυτούς της Περιφέρειας να έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών των εισαγγελικών αρχών.

Στο μεταξύ σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής αποκαλύπτει ότι ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική δεν είχαν πρακτικά καμία επικοινωνία μεταξύ τους κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, καθώς οι οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο» αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο το οποίο αναμένεται να σταλεί στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμα:

- Τα πρακτικά της Πυροσβεστικής ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων στο Μάτι