Διεθνής Αμνηστία: Η Βουλγαρία να ξεκινήσει έρευνα περί κακομεταχείρισης των προσφύγων

Διεθνής Αμνηστία: Η Βουλγαρία να ξεκινήσει έρευνα περί κακομεταχείρισης των προσφύγων

H μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις βουλγαρικές αρχές να ξεκινήσουν μια έρευνα καθώς έχουν ενταθεί οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών ότι οι αστυνομικές αρχές τους κακομεταχειρίζονται.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις βουλγαρικές αρχές να διεξαγάγουν αμέσως μια πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις μαζικές μαρτυρίες περί σωματικής κακοποίησης, κατασχέσεων και παράνομων κρατήσεων προσφύγων και μεταναστών και να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 100 προσφύγων, Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων, που διήλθαν από τη Βουλγαρία και δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, ενώ χρηματοδοτήθηκε από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, είχε επίσης καταγγείλει την κακή συμπεριφορά των στελεχών των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Βουλγαρίας.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα είχε υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Από την πλευρά της η Αμνηστία επιβεβαίωνει ότι έχει στην κατοχή της «δεκάδες μαρτυρίες», γραπτές και ηχογραφημένες, σχετικά με απειλές και περιστατικά κακοποίησης, με θύματα κυρίως Αφγανούς και Πακιστανούς. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Βούλγαροι αστυνομικοί τους απώθησαν προς την Τουρκία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επιμένει στο αίτημά της σχετικά με την έναρξη μιας «αμερόληπτης» έρευνας μετά τον θάνατο, την 15η Οκτωβρίου, ενός Αφγανού ηλικίας 19 ετών, τον οποίο πυροβόλησε ένας συνοριόφυλακας ενώ το θύμα προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στη Βουλγαρία από την Τουρκία.

Οι αρχές είχαν υποστηρίξει ότι η σφαίρα είχε εποστρακιστεί καθώς ο συνοριοφύλακας πυροβόλησε στον αέρα.

Ωστόσο η μη κυβερνητική οργάνωση Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι συγκέντρωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αφγανοί δεν είχαν προβάλει αντίσταση στην αστυνομία και επομένως τα πυρά δεν ήταν απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ