Διασώθηκαν δύο άντρες από το φλεγόμενο πλοίο - Στους 12 οι αγνοούμενοι

Διασώθηκαν δύο άντρες από το φλεγόμενο πλοίο - Στους 12 οι αγνοούμενοι

Διασώθηκαν 2 άνδρες που βρισκόταν παγιδευμένοι στο φλεγόμενο πλοίο. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma, έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», οι δύο άντρες που απεγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

 Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Στην Κέρκυρα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των δυο επιβατών που βρίσκονται στο πλοίο Εuroferry Olympia, το οποίο εξακολουθεί να φλέγεται από το πρωί, σπεύδει τμήμα της ΕΜΑΚ από την Αθήνα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι άνδρες της ΕΜΑΚ θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν του δύο άνδρες, έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο από αέρος, θα προσεγγίσουν με ελικόπτερο και θα προσπαθήσουν να τους απεγκλωβίσουν.

Η πυρκαγιά, που - σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία - ξέσπασε από το γκαράζ του πλοίου δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης αλλά και της επιβίβασης των δυνάμεων σε αυτό. Συνολικά 278 είναι οι επιβαίνοντες που ταυτοποιήθηκαν από τις λιμενικές αρχές της Κέρκυρας, ενώ αγνοείται η τύχη των 12 με 14 αγνοουμένων, εκ των οποίων 3 με 4 είναι Έλληνες.

Παραμένει ακόμα η πληροφορία ότι υπήρξε στους επιβάτες και ένας μετανάστης δίχως ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ υπάρχουν δύο οδηγοί, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου με τις λιμενικές αρχές να καταβάλουν προσπάθειες να επιβιβαστούν στο πλοίο και να προσεγγίσουν το σημείο με την υποστήριξη των πυροσβεστικών μέσων που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο, αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. 

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ένας ελαφρά τραυματίας από την πυρκαγιά στο Euroferry Olympia από σκάφος του Λιμενικού όπου τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας, Λ. Ρουμπάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί ένας άνδρας που έχει υποστεί δηλητηρίαση από μονοξείδιο. «Έχει υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Νοσηλεύεται προς το παρόν για προληπτικούς λόγους», διευκρίνισε.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία, κατά τη διάρκεια πλεύσης του από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι, ανοιχτά της Κέρκυρας. Τονίζει δε ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Επίσης, σημειώνει πως δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.   

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Επέβαιναν 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα
 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες, (14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα).

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

Σημειώνεται πως τρεις επιβάτες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς σοβαρά προβλήματα, εκ των οποίων ο ένας είχε φτάσει νωρίτερα στην Κέρκυρα, με σκάφος του λιμενικού σώματος και φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, κατά τη μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέμβους.

Εικόνα από μεταφορά επιβάτη στην Κέρκυρα

Στο σημείο έσπευσαν μεγάλη δύναμη του λιμενικού και της πυροσβεστικής, καθώς και επιβατικά πλοία για τη μεταφορά των διασωθέντων. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο σημείο βρέθηκαν:

  • Τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος 
  • Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού
  • Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας
  • Δύο παραπλέοντα πλοία
  • Δυο ιδιωτικά σκάφη
  • Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού
  • Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Η φρεγάτα «Ύδρα», δύο ρυμουλκά σκάφη, ένα πυροσβεστικό σκάφος και ένα αντιρρυπαντικό.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) για την εξέλιξη της επιχείρησης και το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου».