Διάσκεψη ΕΕ- Αφρικής για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών στο Νίγηρα

Διάσκεψη ΕΕ- Αφρικής για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών στο Νίγηρα

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών πολλών αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών συναντώνται σήμερα στον Νίγηρα για να συζητήσουν την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών προσφύγων.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ είχε ζητήσει πριν από τη σημερινή σύνοδο στη Νιαμέι να αναληφθεί δράση «όσο πιο κοντά γίνεται στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης των προσφύγων».

Ο Νίγηρας είναι μια από τις βασικές χώρες από τις οποίες διέρχονται οι Αφρικανοί πρόσφυγες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στη «σύνοδο αυτή για τον συντονισμό της μάχης κατά της διακίνησης μεταναστών» συμμετέχουν εκπρόσωποι από εννέα χώρες της περιοχής –τον Νίγηρα, το Τσαντ, το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, τη Σενεγάλη και τη Λιβύη-, καθώς και τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) και της ΕΕ.

«Η αποτελεσματικότητα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσω της καλής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπάζουμ, κατά την έναρξη της συνόδου.

Αναμένονται επίσης δεσμεύσεις για την ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται στους διακινητές, για τη σύσταση ειδικών ομάδων έρευνας, για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε νομικό και αστυνομικό επίπεδο και τη δημιουργία αρχείων με στοιχεία ταυτότητας, όπως αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.

Η σύνοδος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των «μεταναστευτικών συμφωνιών» που ξεκίνησαν από τη σύνοδο της Βαλέτας το 2015 και έχουν στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νιαμέυ βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση στην Υπουργική Διάσκεψη.