Διαπραγματεύσεις στο «παρά πέντε» για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Διαπραγματεύσεις στο «παρά πέντε» για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που συγκλονίζει την Ιταλία και προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, έχουν ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στον απόηχο των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκαν την Τρίτη τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές, τα δύο κόμματα αναζητούν ένα «σημείο συμβιβασμού όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών», σύμφωνα με πηγή από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Λύση ίσως δόθηκε από τον ίδιο τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος σήμερα το πρωί είχε ανεπίσημες συνομιλίες με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο των συζητήσεων.

Από τη μεριά του το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο Κοτάρελι έκανε λόγο για «νέες πιθανότητες πολιτικής κυβέρνησης» και συνεπώς ο ίδιος αναστείλει για την ώρα τις προσπάθειές του για συγκρότηση τεχνοκρατικού σχήματος.

Χθες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αποχώρησε από το Κυρηνάλιο μέγαρο χωρίς να δώσει τη λίστα με τους υποψήφιους υπουργούς του. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η κύρια αιτία της αναβολής είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

Όπως μετέδιδε το Reuters, το οποίο επικαλείτο δύο κοινοβουλευτικές πηγές, ο Κ. Κοταρέλι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ματαρέλα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιταλός πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά της ωστόσο, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφαλίζουν Λέγκα του Βορρά και Κίνημα 5 Αστέρων σε νέα δημοσκόπηση

Αυξημένα ποσοστά για τη Λέγκα του Βορρά και σταθερά για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εμφανίζει νέα δημοσκόπηση της Ipsos που διενεργήθηκε σε λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera. 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα του Βορρά έχει ενισχυθεί κατά 8%, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 25,4%, ενώ για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το ποσοστό διατηρείται σταθερό στο 32,6%. 

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εχθές έδειχνε το ποσοστό της Λέγκας ενισχυμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 27,5% και τα Πέντε Αστέρια στο 29,5%, με πτώση περίπου 3 μονάδων.

Και στις δυο δημοσκοπήσεις ωστόσο, τα κόμματα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.