Διαφωνεί ο Γιούνκερ με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά

Διαφωνεί ο Γιούνκερ με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά

Την αντίθεσή του με την ονομασία του χαρτοφυλακίου για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», που ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , εξέφρασε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο euronews, εξέφρασε την άποψη ότι το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους.

Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Πράσινων και Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζητούν αλλαγές. Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι “προκαλεί φόβο” η διατύπωση της Φον ντερ Λάιεν».

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ'' αυτού».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας».