field_kentriki_fotografia
Νότης Μηταράκης
Δια της βίας πίεσε η Τουρκία τους μετανάστες να περάσουν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ

Ο Υπουργός Άσυλου και Μετανάστευσης σε δηλώσεις του από τον Έβρο ανέφερε πως οι 38 μετανάστες «δια της βίας» εξωθήθηκαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, τόνισε πως σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί η σορός του 5χρονου παιδιού ώστε να ταφεί από την οικογένεια του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μηταράκη:

«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών. Τριαναπέντε Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Χαίρουν καλής κατάστασης υγείας» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο.

«Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός ο οποίος βρέθηκε στο ΚΥΤ φυλακίου στον Έβρο και συμπλήρωσε:

«Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι προκύπτει από τις καταθέσεις, ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

«Πολλά τα ερωτήματα»

Νωρίτερα, ο Υπουργός είχε πει πως «υπάρχουν πολλά περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα από απαντήσεις για τους 38 μετανάστες».

Μιλώντας στο OPEN επεσήμανε ότι η Τουρκία, είχε την υποχρέωση να τους παράσχει βοήθεια, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της εν λόγω χώρας και της ΕΕ και πως ο ισχυρισμός της ότι βρέθηκαν σε μια νησίδα στον Έβρο, η οποία ωστόσο - όπως επιβεβαίωσαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία - ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας δεν επιβεβαιώθηκε. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ελληνικές αρχές εντόπισαν τους μετανάστες να έχουν περάσει με βάρκα παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

«Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα, ενώ όσον αφορά τις πληροφορίες για το θάνατο μέλος των μεταναστών σε τουρκικό έδαφος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι».