Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του - Το πετρέλαιο πουλήθηκε

Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του - Το πετρέλαιο πουλήθηκε

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του και πούλησε το πετρέλαιό του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα απελευθερωθεί ένα βρετανικό πλοίο το οποίο κατασχέθηκε στο Στενό του Χορμούζ.

«Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο έχει πουληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπάς Μουσαβί στο τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύπτει εάν το πετρέλαιο έχει παραδοθεί.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί μετέδωσε ότι παρέδωσε το φορτίο του μετά τον ελλιμενισμό του κάπου στις ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το marinetraffic το πλοίο εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται ανοιχτά του συριακού λιμανιού, χωρίς να φαίνεται να έχει προσεγγίσει το λιμάνι, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο καπετάνιος έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη όταν προσέγγισε τη Συρία την περασμένη εβδομάδα και η θέση του, πλησίον του Ταρτούς, εντοπίστηκε μετά από φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε μέσω δορυφόρου στις 6 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η κρατική τηλεόραση μετάδωσε δηλώσεις του υπουργού ότι το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει σύντομα ένα βρετανικό πλοίο το οποίο «συνέλαβε», μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομικών βημάτων.

«Ελπίζω πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και αυτό το δεξαμενόπλοιο θα απελευθερωθεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη από βρετανικές δυνάμεις ιρανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ιράν απελευθέρωσε την περασμένη εβδομάδα επτά από τα 23 μέλη του πληρώματος του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου.