Δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων και στην Ελλάδα λόγω των κυρώσεων της ΕΕ

Δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων και στην Ελλάδα λόγω των κυρώσεων της ΕΕ

Απτή εφαρμογή και στην Ελλάδα έχουν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, ως απόρροια της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων υπηκόων. Τα συγκεκριμένα ονόματα περιλαμβάνονται στον διεθνή κατάλογο που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα αφορούν μικρό αριθμό Ρώσων, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα ονόματα των Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους επεβλήθησαν οι κυρώσεις, έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται στα χέρια του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δράσεις. Μέχρι ώρας, ο εν λόγω κατάλογος, που έχει συνταχθεί το πλαίσιο των γενικότερων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, περιλαμβάνει 870 ονόματα.

Η ελληνική Αρχή έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ορισμένων Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο και εντοπίστηκε ότι διέθεταν περιουσία και στην Ελλάδα, γνωστοποιεί η ίδια πηγή.

Ο διεθνής κατάλογος εμπλουτίζεται από την κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προκύψουν στοιχεία πως και άλλοι Ρώσοι υπήκοοι, πλην των αναγραφόμενων στον κατάλογο που ήδη υπάρχει, μπορεί να υπαχθούν στις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση περιουσιών τους.