Der Standard: Οι συνθήκες στα ελληνικά hotspots θυμίζουν Αφρική

Der Standard: Οι συνθήκες στα ελληνικά hotspots θυμίζουν Αφρική

Την κατάσταση ελληνικά hot spots περιγράφει η Der Standard επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός μέλος του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε στην Ελλάδα ο οποίος συνέκρινε τις συνθήκες στους καταυλισμούς με την Αφρική ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που τού εκμυστηρεύτηκαν ότι «θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία».

Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, προκαλούν σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

«Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ είχε δει καταυλισμούς όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές μόνο κατά την εργασία του στην Αφρική. Ο συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού συνάντησε τέτοιες συνθήκες τους προηγούμενους δύο μήνες πιο κοντά (σ.σ. συγκριτικά με την Αφρική):

Στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο εξακολουθούν εν μέρει να ζουν σε σκηνές, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στη χώρα πέφτει κατά τόπους κοντά το μηδέν αυτήν την περίοδο. ''Λυπηρές'' χαρακτηρίζει ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αυστριακή εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επισημαίνει ότι «οργανώσεις αρωγής και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για μια χειμερινή κρίση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 12.500 ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα σε σκηνές και κοντέινερ που δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.

Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο λέγεται ότι φιλοξενούν τριπλάσιο του προβλεπόμενου βάσει χωρητικότητας αριθμό ατόμων. Στους καταυλισμούς επικρατούν σύμφωνα με βοηθούς ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ καταγράφονται και επανειλημμένα κρούσματα βίας».

Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που τού εκμυστηρεύτηκαν ότι «θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία».

Φωτογραφία intime news