Der Standard: «Έρχεται η άνοιξη, έρχονται οι πρόσφυγες»

Der Standard: «Έρχεται η άνοιξη, έρχονται οι πρόσφυγες»

Στην αύξηση των μεταναστών που φθάνουν μέσω Ελλάδα στη Βοσνία σχολιάζει σε άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard που αναφέρει πως με την άνοιξη λιώνουν τα χιόνια στα βουνά της Βοσνίας και οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα που συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το βορρά μπορούν να διασχίσουν ευκολότερα την μικρή βαλκανική χώρα.

Παράλληλα η Der Standard στο άρθρο της με τίτλο «Βαλκανική οδός: Έρχεται η άνοιξη, έρχονται οι πρόσφυγες».υπογραμμίζει την ιδιαίτερη, όπως τονίζει, ανησυχία που προκαλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες το γεγονός ότι η Αθήνα σχεδιάζει να μεταφέρει 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής στα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle,  αυτό σημαίνει, ότι ενδέχεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής Οδού. Ας σημειωθεί ότι το 2018 μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Και φέτος οι αρχές της Βοσνίας αναμένουν αύξηση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 10 Μαρτίου, έφθασαν περισσότεροι από 2.300 πρόσφυγες στη Βοσνία. Αναμένουμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί», δηλώνει ο Νέβεν Κρβενκόβιτς από την UNHCR.

Ο Βόσνιος υπουργός Ασφαλείας, Ντράγκαν Μέκτιτς σημαίνει συναγερμό κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρά προβλήματα».

«Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 μετανάστες που προτίθενται να αναχωρήσουν για την κεντρική Ευρώπη», τονίζει ο υπουργός και καταλήγει: «Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια από κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πληρώνει το τίμημα».

Φωτογραφία intime news