Δένδιας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα και η Τουρκία να μη γίνουν οι καλύτεροι φίλοι

Δένδιας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα και η Τουρκία να μη γίνουν οι καλύτεροι φίλοι

«Όσο και αν θα συζητάμε με την Τουρκία, δεν θα καταλήγουμε σε αποτέλεσμα αν εκείνη κατεβαίνει στο τραπέζι με τους δικούς της κανόνες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε δείπνο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα και η Τουρκία να μη γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Όμως η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να βρίσκονται πάνω σε στέρεη βάση, την οποία προσφέρουν μόνο οι κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αμοιβαίος σεβασμός.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να έρθει πιο κοντά σε αυτές τις αξίες και να έρθει πιο κοντά και στην Ε.Ε. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που εξακολουθεί να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλά με όρους», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας με νόημα: «Περιμένω οι δύο αυτές εξαιρετικές δημοκρατίες να αλλάξουν το κλίμα εσωτερικά στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια αμυντική συμμαχία αλλά μια συμμαχία δημοκρατιών, μια συμμαχία υπεράσπισης αξιών και της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων. Γι' αυτό και η Σύνοδος της Μαδρίτης ήταν πολύ σημαντική».