Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς ο πρόεδρος της Παραγουάης

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς ο πρόεδρος της Παραγουάης

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Horacio Cartes ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς «σε καμία περίπτωση», τονίζοντας πως έλαβε την απόφαση αυτή για να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στο κράτος της Νότιας Αμερικής, καθώς και ότι δεν θα αλλάξει γνώμη ανεξαρτήτως του εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ή όχι την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται συναπτές προεδρικές θητείες.

Σε επιστολή του στον καθολικό αρχιεπίσκοπο της Ασουνσιόν, Εδμούνδο Βαλενσουέλα, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Cartes, πλούσιος ιδιοκτήτης βιομηχανιών αναψυκτικών και προϊόντων καπνού, τόνισε πως έλαβε την απόφασή του μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος να υπάρξει ειρήνη και διάλογος στην Παραγουάη.

Η απόφαση του Cartes να εγκαταλείψει το σχέδιο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ακολουθεί την επίσκεψη την Τρίτη ενός απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και κατόπιν του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν μέρος του κτιρίου του Κογκρέσου την 31η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μιας μυστικής ψηφοφορίας στη Γερουσία κατά την οποία εγκρίθηκε η αναθεώρηση σε πρώτη ανάγνωση. Λίγο αργότερα η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο εναντίον μελών ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος και άνδρες της σκότωσαν έναν διαδηλωτή. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά άλλοι τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Η κάτω Βουλή δεν έχει ακόμη ψηφίσει επί της πρότασης για την αναθεώρηση.

Επενδυτές επαινούν τον Cartes για την πολιτική χαμηλής φορολογίας που εφάρμοσε και του πιστώνουν έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε όλη τη Λατινική Αμερική, όμως ενώσεις βιομηχανιών και επιχειρήσεων τον καλούσαν να μη θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία, ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων ταραχών και η πολιτική αστάθεια.

«Ελπίζω ότι αυτή η χειρονομία (...) θα έχει αποτέλεσμα έναν βαθύτερο διάλογο για την ενίσχυση της δημοκρατίας» στην Παραγουάη, ανέφερε ο Cartes στην επιστολή του.

Το Σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει δεύτερες προεδρικές θητείες αφότου ψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της βάρβαρης στρατιωτικής δικτατορίας του Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989). Πολλοί πολίτες της χώρας των 6,8 εκατομμυρίων, που επί δεκαετίες παρέμεινε μια από τις φτωχότερες στη Νότια Αμερική, εξεγείρονται στην παραμικρή ένδειξη ότι κάποιος προσπαθεί να παραμείνει στην προεδρία για πάνω από μια θητεία ή επίδειξη αυταρχισμού.

Η γερουσιάστρια Λίλιαν Σαμανιέγο του κόμματος Κολοράδο του Cartes δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του προέδρου θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να επιτύχουν την έγκριση της αναθεώρησης από την κάτω Βουλή, αν και θα χρειαζόταν να διεξαχθεί κι ένα δημοψήφισμα για να επικυρωθεί.

Όμως ο Πέδρο Αλιάνα, ο επικεφαλής του Κολοράδο, δήλωσε ότι πλέον μοιάζει απίθανο η Βουλή να ψηφίσει υπέρ της πρότασης.

«Αν δεν είναι υποψήφιος (σ.σ. ο Cartes), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πιθανότητα η αναθεώρηση να εγκριθεί από την κάτω Βουλή είναι ελάχιστη, πρακτικά είναι αδύνατον», προεξόφλησε ο Αλιάνα.

Εάν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα χωρίς να είναι υποψήφιος ο Cartes, αυτό θα μπορούσε να αποβεί να ευνοήσει τον αριστερό πρώην πρόεδρο Φερνάνδο Λούγο (2008-2012), τον οποίο το Κογκρέσο καθαίρεσε από την προεδρία το 2012. Η ταχεία αποπομπή του Λούγο με αφορμή το ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δημόσια τάξη είχε επικριθεί διεθνώς.

Ο Cartes, νεόκοπος πολιτικός που έχει παραδεχθεί ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ πριν ρίξει ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη υπέρ της δικής του υποψηφιότητας, εξελέγη για πενταετή θητεία το 2013.

Εξαιρουμένων του Λούγο και του Cartes, ελάχιστες ισχυρές υποψηφιότητες υπάρχουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ