«Δεν επιθυμούμε μια βρετανική Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη»

«Δεν επιθυμούμε μια βρετανική Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη»

Οι Βαυαροί σύμμαχοι της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα υποστηρίξουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αν αυτός επιθυμεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της Ευρώπης, αλλά δεν επιθυμούν μια βρετανική Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως τόνισε ο Βέμπερ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) θα υποστηρίξει τον Κάμερον αν επιθυμεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα αδύναμα σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Κάμερον, αλλά δεν επιθυμούμε μια βρετανική Ευρώπη, θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε στην συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε συνέδριο της CSU στις αρχές του Γενάρη.

Παράλληλα ο Βέμπερ τόνισε πως ο Κάμερον αρχικά θεωρούσε την ΕΕ ως μια κοινή αγορά, ενώ το CSU την θεωρούσε ως μια πολιτική κοινότητα και «ένα ασφαλιστήριο ζωής σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης».

Όπως επισήμανε αν η Βρετανία πετύχει μια τέτοια συμφωνία «δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να συνεχίζει να βάζει φρένο αν άλλες χώρες επιθυμούν να συνεργάζονται πιο στενά», όπως για παράδειγμα σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αν καταλήξουμε με μια πιο αδύναμη Ευρώπη μετά τις μεταρρυθμίσεις που τώρα συζητιούνται (μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας), θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός δρόμος με το Λονδίνο», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ