Δεν είναι μόνο ο Ν. Φίλης…

Δεν είναι μόνο ο Ν. Φίλης…

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φιλής τις τελευταίες τρεις ημέρες με μπαράζ παρεμβάσεων του έχει στηλιτεύσει την επιλογή της κυβέρνηση να δώσει 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F16, παρά την οικονομική κρίση. Δεν έχουμε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά και θα δώσουμε χρήματα για εξοπλιστικά ήταν το επιχείρημά του, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες- κυκλοφορεί ευρέως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά ο Ν. Φίλης είναι από τους λίγους που έχει το «ειδικό βάρος», ώστε δημόσια να πει αυτό που πολλοί βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος σκέφτονται. Οι περισσότεροι προέρχονται από την τάση των «53», τα πιο «αριστερά» στελέχη που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, επειδή γνωρίζουν ότι λέγοντας ευθαρσώς τη γνώμη τους θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κυβερνητικό αφήγημα, προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, εκφράζοντας την (αντίθετη) άποψή τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις.  Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συνυπογραφεί, αλλά ποτέ δεν κατατέθηκε ερώτηση από 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και τις πληροφορίες που τότε μιλούσαν για τον εκσυγχρονισμό τους.

Με άλλα λόγια, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Αμερική φαίνεται ότι άνοιξε πληγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, παρ' όλο που ενδεχομένως μια αναβάθμιση των F16 να θεωρείται από τους ειδικούς απαραίτητη.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι η «γκρίνια» έχει φτάσει στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να την «αντισταθμίσει» με το επίδομα των 1000 ευρώ, εάν και εφόσον φυσικά η τρόικα το αποδεχτεί. Κάτι που προς στιγμήν δεν μοιάζει ιδιαίτερα εύκολο.  

Πολλά ανοικτά ζητήματα, σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών αναμένεται να συζητηθούν αύριο στη Βουλή, και συγκεκριμένα στη επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Μπορεί η ημερήσια διάταξη να αφορά τη επεξεργασία του νομοσχεδίου  «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις», ωστόσο λόγο επικαιρότητας σίγουρα ο Πάνος Καμμένος θα δεχτεί ερωτήσεις για τα F16.

«Η εθνική ευθύνη δεν αφορά μόνο την απαραίτητη ανάγκη να υπάρχει εθνική ασφάλεια αλλά να υπάρχει και κοινωνική ασφάλεια. Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης μια (ρητορική) ερώτηση την οποία θα κληθεί απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και εν κατακλείδι ο Αλέξης Τσίπρας.