Δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών για απάτες με πλαστά πιστοποιητικά

Δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών για απάτες με πλαστά πιστοποιητικά

Ακόμα 10 ύποπτα περιστατικά έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού σε υγειονομικές δομές εξετάζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εκτός από τα μέχρι στιγμής περιστατικά που ελέγχονται σε Καρδίτσα, Καζάνη, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Ικαρία, Καβάλα και Δράμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης στο Πρώτο Πρόγραμμα, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Σήμερα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του ζήτησε από του εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται την ύπαρξη πλαστών ή ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των υποθέσεων αυτών, καθώς και να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα εμβολιαστικά κέντρα για ελέγχους.

Σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ξεκίνησε σαφάρι αυστηρών ελέγχων και θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, ενώ την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, το ενδεχόμενο για «αποτάξεις» υγειονομικών ενώ πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει επιείκεια σε περιστατικά με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πως αποκαλύπτονται οι παράνομες πράξεις

Όπως εξήγησε αρχικά ο επικεφαλής της Αρχή Διαφάνειας «οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι τρία είναι τα βασικά σχήματα απάτης να εντοπίζονται σε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, πλαστές βεβαιώσεις νόσησης και πλαστά rapid test για ταξίδια.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Αρχή Διαφάνειας εξετάζει περιστατικά που αφορούν το νοσοκομείο Σαντορίνης και υπάρχει σχετική ΕΔΕ σε εξέλιξη για διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου και οι εμπλεκόμενοι.

Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται για να αποκαλυφθούν παράνομες πράξεις. “Τρέχουμε σενάρια με ηλεκτρονικά δεδομένα για να δούμε εάν υποκρύπτονται απάτες πχ. μπαίνουν στο μικροσκόπιο κέντρα που γίνονται καταχωρήσεις αργά το βράδυ, ή υπάρχουν αυξομειώσεις εμβολιασμών ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοια φαινόμενα” δήλωσε.

“Οι απατεώνες αναζητούν τις τρωτότητες του συστήματος, είμαστε εκεί για να τους κλείσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία” είπε. Για το πόσοι έλεγχοι βρίσκονται τρέχουν αυτή τη στιγμή είπε ότι πέρα από τους τρεις γνωστούς, άλλα 10 ύποπτα περιστατικά σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα ελέγχονται προληπτικά.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, Καρδίτσας είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο», είπε.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά, σημείωσε ο κ. Μπίνης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί.

«Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε.  Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελειώσει η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα, είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά ράπιντ τεστ για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το ράπιντ βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.

Να σημειωθεί ότι περιστατικά έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολισμού εξετάζονται εκτός από το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα και τη Σαντορίνη, στο νοσοκομείο «Γεννηματά» της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο Μεσολόγγι και μετά από καταγγελίες στην Ικαρία, στην Καβάλα στη Δράμα, στην Πάτρα και τη Χαλκίδα.