Δ. Τζανακόπουλος: Αν δεν υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωπαίων δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα

Δ. Τζανακόπουλος: Αν δεν υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωπαίων δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα

Στην εκτίμηση ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό χρέος, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα παραστεί ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα.

Αρχικά, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις ΔΝΤ & Γερμανικού ΥΠΟΙΚ παραμένει και τόνισε ότι η λύση που παρουσιάστηκε χθες δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια χαρακτήρισε προτιμότερη την απόφαση αναβολής λίγων ημερών, παρά τη αποδοχή μιας πρότασης που δεν θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του χρέους.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ, δηλαδή κάποιοι να ζητάνε μεταρρυθμίσεις αλλά αλλά να μη δίνουν ρύθμιση του χρέους.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν παραστεί ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα αλλά θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο ήδη υφιστάμενο.

Όσον αφορά το ύψος των πλεονασμάτων το οποίο ορίστηκε στο 3,5% για πέντε χρόνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι είναι υψηλά αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα δεχτεί, ενώ υπενθύμισε ότι τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σημαντικά υψηλότερα.